Радојичић: Нове инвестиције за нови изглед града VIDEO

ELTA TV
Радојичић: Нове инвестиције за нови изглед града VIDEO

Бањалука - Била је ово доста добра година, у њој смо реализовали низ капиталних комуналних пројеката, а тек у наредној је пред нама пуно посла, рекао је гостујући у емисији Бањалучка хроника, ЕЛТА ТВ, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

„Држимо један темпо, да сваке године уложимо између 30 и 50 милиона марака, што из градског буџета, тако и из екстерних извора у капиталне пројекте. Циљ нам је трансформација града у једну модернију, урбану средину, али истовремено не занемарујемо ни улагања у приградско и сеоско подручје” истиче први човјек Бањалуке. 

Он је најавио да ће у идућој години Град уложити значајна средства у саобраћајну инфраструктуру. Градиће се мост у Српским Топлицама, који би требао додатно растеретити саобраћај на десној обали ријеке Врбас. „Осим градње овог моста, жеља нам је, да пред крај љета, уколико успијемо завршити све потребне процедуре, почнемо градити мост у насељу Долац, који би требао бити својеврсни симбол града на Врбасу”, каже Радојичић, истичући да је циљ ове градске администрације био – изградити четири нова моста.

Говорећи о пројектима у области саобраћаја, циљ је, каже Радојичић, што прије привести крају радове у улици краља Александра, јер је на тој дионици било пуно потешкоћа са подземном инфраструктуром, затим наставити градњу пута кроз Шарговац,  завршити санацију клизишта и наставити градити пут према Пријечанима, и урадити путну комуникацију која повезује Лауш и Паприковац. „Ради се и улица Деспота Стефана Лазаревића, нова кружна раскрсница код Леснине заједно са реконструкцијом комплетне улице Ивана Горана Ковачића до Центрума, тако да за три до четири године, ево добијамо једну потпуно нову источну трансверзалу, која креће од Центрума на споју са западним транзитом па све до новог будућег моста у Српским Топлицама.”

Радојичић је гостујући у Бањалучкој хроници најавио знатна улагања у области водоснабдјевања на цијелом подручју града, како у насељу Чесма гдје је завршена градња резервоара у Крчмарицама и гдје се ради на изградњи резервоара и препумпној станици у трећој висинској зони па до неколико кракова водоводног система Црно врело, гдје је у току градња мреже од Чокорских поља па до Горње Пискавице. „Пројектима Вода 2 и Вода 3 циљ је привести крају водоснабдјевање подручја Бронзаног Мајдана, Стратинске, Кмећана и Обровца, а у плану је изградња водоводне мреже у неколико села на Мањачи, почев од Рацуна и Леденица па све до Горњих Лусића, Кадине воде, Шипки, виших зона насеља Павићи и Вилуса”, за шта су како је рекао, одобрена бесповратна средства у висини од осам милиона марака.

„Градиће се нови велики резервоар на врху Старчевице, а градићемо и нови велики водоводни систем на врху Понира, како бисмо трајно ријешили проблем санбдјевања водом виших зона МЗ Старчевица, подручје Понира, насеља Поток, и виших зона насеља Дебељаци. Радићемо и низ препумпних станица у поткозарским селима: Поткозарје, Верићи и Мишин хан. Укупно око четрдесет хиљада становника обухваћено је кроз ова три пројекта” каже Радојичић

Говорећи о новом изгледу ужег центра града, Радојичић је нагласио да ће он  у наредном периоду добити готово потпуно нови изглед. Највећу трансформацију доживјеће простор старе аутобуске станице који ће од паркинга бити трансформисан у музејски трг. Према изабраном рјешењу, Видовданска улица биће претворена у пјешачку зону, а  саобраћај ће бити преусмјерен у Улицу Николе Тесле, која ће бити проширена. Знатну трансформацију доживјеће и простор од споменика бану Милосављевићу ка згради Путева РС гдје ће се налазити шеталишне зоне и споменици за страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату и  Првом свјетском рату.

Највећи пробем при реализацији свих ових пројеката може бити све израженији недостатак квалификоване радне снаге и то јесте реална опасност, која може успорити реализацију појединих инфраструктурних пројеката, каже бањалучки градоначелник.  Говорећи о привреди, Радојичић је истакао да је сада спремно више од 100 000 квадратних метара за инвестирање у пословним зонама Рамићи и Јелшинград. На сутрашњој сједници Скупштине града је између осталог и измјена одлуке којом је за производне дјелатности предвиђена нулта стопа накнаде за уређење грађевинског земљишта.

Одговарајући на питање у вези  борбе за очување градске имовине и чињеницу да је управо то обиљежило готово све ове године колико се налази на челу ове градске администрације, Радојичић је рекао да га је изненадила кривична пријава коју је против њега подигао човјек који је у самом врху СНСД-а и кандидат за министра у Савјету министара и то због тога што се, борио за очување градске имовине. „Није то лијепа порука. Ја морам казати да то није лијепа порука. Не могу ју баш добро ни разумјети.  Борићу се онако како сматрам да треба” нагласио је Радојичић.

Одговарајући на питање, да ли ће дефинитивно бити кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке, Радојичић је рекао да је пред овом градском администрацијом још пуно посла. „Отворили смо тако пуно нових пројеката, а нисмо рецимо уопште говорили вечерас ни о пројетку бесплатних здравствених прегледа,  пројекту „Бањалука људског лица” за старе особе и омладину, нових шест стотина мјеста у вртићима, новим друштвеним домовима, улагањима у културу. Овдје је тако пуно посла, и толико смо ствари отворили.  Ја имам још поприлично пуно енергије да радим посао. И ја сам чуо да ће СНСД баш мене кандидовати, али шалу на страну, градска организација СНСД-а ће, иза Нове године, чим прође „Свети јануар”, кренути у процес кандидовања, и чланство СНСД-а у граду, у нашим мјесним и рејонским одборима, имаће прилику да предложи кандидате за одборнике и за градоначелника, тако да ћемо тај процес сводити онако школски, што би се рекло с прољећа, а званичне каниддатуре су тек тамо у јуну или јулу идуће године.” закључио је Радојичић гостујући у Бањалучкој хроници ЕЛТА ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана