Радојичић: Нормалан ток реализације градских пројеката упркос епидемији

Срна
Радојичић: Нормалан ток реализације градских пројеката упркос епидемији

БАЊАЛУКА - Сви градски пројекти одвијају се готово нормалним темпом упркос кризним временима изазваним епидемијом вируса корона, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић који је данас обишао изградњу нове саобраћајнице која ће спајати бањалучка насеља Лауш и Паприковац, вриједне 2,7 милиона КМ.

 “Понегдје је било нешто кашњења због објективних разлога, ангажовања радника и слично, али у принципу можемо бити задовољни да читав низ капиталних пројеката који се реализују на ширем подручју града теку готово нормалним током, укључујући и овај”, рекао је Радојичић новинарима након обиласка ових радова.

Он је рекао да је ријеч о једном од највећих пројеката у саобраћају ове године - о повезници Улице Јована Рашковића и Карађорђеве улице.

Радојичић је рекао да изградња нове саобраћајнице, такозване паралеле, има вишеструк значај зато што је читаво подручје насеља Лауш па даље до Сарачице, Бронзаног Мајдана, везано готово искључиво на Карађорђеву улицу, док је Улица Јована Рашковића главна приступна улица до Универзитетког клиничког центра (УКЦ) Републике Српске.

“Изградњом нове саобраћајнице добијамо алтернативу Карађорђевој улици, повезницу, са једне стране, локације на Паприковцу гдје је УКЦ, а, са друге, неколико веома насељених мјеста”, рекао је Радојичић.

Он је истакао да се изградњом ове саобраћајнице отвара практично нови кварт у насељу Лауш јер је простор воћњака укњижен на град и ту је по веома добром регулационом плану предвиђено ново насеље са много различитих садржаја - са зеленим површинама и спортским и рекреативним садржајима.

“Значење овог пројекта је вишеструко. Извођач радова, Нискоградња, прати рокове. У радове је уведен 14. новембра, а до августа-септембра су крајњи рокови – 270 радних дана”, рекао је Радојичић.

Радојичић је навео да се, осим саобраћајнице, ради кишна и фекална канализација, јавна расвјета, те изразио задовољство досадашњим извођењем радова.

Он је нагласио да се, када је ријеч о саобраћају, раде и остали капитални пројекти у Бањалуци - од моста у насељу Српске Топлице, кружне раскрснице код “Леснине” и Шарговачке улице, као и читав низ водовода из пројекта “Вода један”, те неколико вртића.

“Наш циљ и у овим кризним временима јесте да одржимо инвестиције, што је врло амбициозно. Укупан износ планираних улагања у овој години је око 40 милиона КМ и упркос великим проблемима које имамо са падом јавних прихода, ми ћемо на различите начине успјети исфинансирати и извести све то у току ове године”, закључио је Радојичић.

Миле Гајић, представник извођача радова “Нискоградња” Лакташи, рекао је да све тече по динамици, подсјетивши да је рок за завршетак радова половина или крај августа, али се надају да ће то бити урађено чак и раније.

Гајић је навео да се тренутно изводе радови на вијадукту - монтажа носача што би требало бити завршено за седам дана након чега крећу остали радови, армирање и плоче.

“Звршили смо канализацију у омјеру у којем се могло и сада се ради водовод и јавна расвјета”, рекао је Гајић.

Изградња саобраћајнице, која ће повезивати насеља Лауш и Паприковац, један је од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у Бањалуци, вриједан 2,7 милиона КМ.

Услови за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице створени су након што се град Бањалука, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег “Воћњака”, а средства за изградњу обезбиједила је Влада Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана