Радојичић: Настојаћемо до Нове године одржати редован наставни процес

Срна
Радојичић: Настојаћемо до Нове године одржати редован наставни процес

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и представници Дома здравља и директори бањалучких основних школа истакли су да ће настојати да прво полугодиште приведу крају у редовном наставном процесу, без поновног обустављања наставе, уколико се епидемиолошка ситуација у међувремену не би драматично погоршала.

Радојичић је нагласио да је број основаца који су позитивни на вирус корона сразмјерно мали и испод је једног процента ученичке популације.

- Сматрамо да наставни процес треба одржати у школама. Већи проблем може представљати оболијевање наставног кадра и школског особља - рекао је Радојичић.

Он је додао да је договорено да се унутар сваке школе врше појединачне процјене, јер ситуација није иста у сваком крају града и у свакој школи.

- Министарство просвјете и културе Републике Српске организовало је припрему за случај да се настава не буде могла редовно одвијати, односно припремљена је онлајн настава - рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да ће прекид наставе услиједити у седмици након одржавања локалних избора, а да сада није могуће прецизирати колико ће дана трајати.

- У већини школа ће се налазити гласачка мјеста и потребно је вријеме да се објекти дезинфикују. Сигурно је да наставе неће бити 16. новембра, а заједно са Републичком управом цивилне заштите биће процијењено колико је времена тачно потребно да се изврши потпуна дезинфекција - рекао је Радојичић.

Он је додао да се настава физичког васпитања и даље неће одвијати у школским салама.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да је на вирус корона позитивно 176 дјеце школског и предшколског узраста, док се у изолацији, закључно са јучерашњим даном, налази 440 дјеце.

Она је истакла да су у Дому здравља обезбиједили три одвојена простора за преглед дјеце.

- У посљедње вријеме епидемиолошка ситуација у Бањалуци драстично се погоршала и све наше амбуланте за пацијенте са акутно-респираторним инфекцијама су веома оптерећене и улажемо огромне напоре да збринемо све пацијенте, а грађане молим да личну одговорност подигну на највиши ниво како не бисмо дошли у ситацију да не можемо пружити адекватну здравствену услугу - рекла је Тодоровићева.

Предсједник Актива директора основних школа Бањалуке Мирослав Попржен изјавио је да ће се одлуке доносити на микронивоу, од школе до школе.

- Процјењиваћемо у свакој школи појединачно да ли ће бити прекида наставе или не. Зависно од броја заражених, процјене можемо доносити и на дневном нивоу - навео је Попржен.

Он је додао да је став Актива директора основних школа да се прво полугодиште приведе крају без прекида наставе и према досадашњем моделу, који се у пракси показао добрим, јер су се у свим школама донесене мјере максимално поштовале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана