Радојичић: Међународни експерти почињу узорковање земљишта у "Инцелу"

Срна
Foto: Српска Инфо

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да би међународни стручни тим данас требало да почне израду мапе локације и узорковање земљишта у пословној зони "Инцел" на присуство пиралена, након чега ће бити предложен начин збрињавања загађеног земљишта.

Радојичић је рекао новинарима да овај стручни тим финансира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) са којим годину дана траје једна врста договора.

"Ми немамо институција, па ни стручних људи који су се бавили питањем загађеног земљишта са прираленом", рекао је Радојичић, захваливши се УНДП-у на томе што су понудили стручну помоћ.

Он је подсјетио да је УНДП раније ангажовао једну холандску консултантску фирму са којом се "није баш завршило како смо жељели", а сада је ангажована друга компанија.

Радојичић је рекао да је раније и са претходним стручним тимом и консултантима дефинисано да се уради прецизна мапа локације, пошто је било супростављених резултата мјерења који су се веома разликовали, а које су радиле различите овлаштене куће.

"Оно на чему инсистирају страни експерти је да се поново изврши узорковање на терену, како би се на трећим мјестима извршило објективно оцјењивање узорака и добили резултати и да се на основу тога врши приједлог за ремедијацију земљишта, односно на који начин извршити збрињавање, које количине и на којим локацијама", рекао је Радојичић.

Након што је дошло до пожара и горења уља пирален у "Инцелу" у марту прошле године, ангажована је Еколошка инспекција града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила да је земљиште код енергане пуно пиралена и других тешких метала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана