Радојичић: До сада је било упозорење, од сада казне за непоштовање мјера

Г.С.
Радојичић: До сада је било упозорење, од сада казне за непоштовање мјера

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да, без обзира на ток епидемије, циљеви остају исти, прије свега заштита људских живота и заштита здравља становништва.


Радојичић је истакао да је и даље ситуација под контролом, иако је у протеклих десетак дана примјетан раст броја обољелих.

“До 23. априла имали смо двије седмице у којима је број обољелих имао тренд пада”, рекао је Радојичић након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Радојичић је навео да су сви који се налазе у карантину у Центру “Заштити ме”, међу којима су лица која су грешком била послата у Студентски центар “Никола Тесла”, негативни и да ће бити упућени у кућну изолацију.

Он је додао да је трећи циљ минимизација економских посљедица, те напоменуо да је пристигло око 1.200 захтјева за градске мјере.

“Вјерујем да ћемо врло брзо имати прва рјешења о одобрењу градских мјера. Јавни позиви су отворени, већина до 31. децембра, а неки до 30. јуна, тако да сви пословни субјекти који испуњавају услове могу да се пријаве”, истакао је Радојичић и додао да су већ одобрени први захтјеви за субвенције и олакшице привредним субјектима.

Он је навео да је у Бањалуци од 1. јануара до 1. маја, када је ријеч о јавним приходима, реализовано само 78 одсто плана, те да ће морати да се предузму финансијске мјере консолидације.

“До краја наредне седмице имаћемо и верзију првог ребаланса буџета”, рекао је Радојичић.

Он је навео да је од понедјељка, 11. маја, могуће очекивати наставак либерализације одређених мјера, те је позвао грађане да и даље поштују све мјере које су на снази.

Радојичић је подсјетио да је од 1. маја на снази уредба којом је прописано новчано кажњавање за неношење личне заштитне опреме /маске и рукавице/, као и за недозвољена окупљања.

Градоначелник Бањалуке рекао је да ће предшколским установама бити препоручен рад са минималним бројем дјеце, а у складу са препорукама Института за јавно здравство.

“Према анкетама предшколских установа, већина родитеља и даље жели да дјеца остану код куће”, рекао је Радојичић.

Када је ријеч о градском превозу, он је додао да је у плану да од 11. маја почне градски и приградски јавни превоз са минималним бројем линија уз додатне мјере Института за јавно здравство.

Он је навео да ће од 11. маја бити укинута забрана кориштења појединих јавних простора, прије свега паркова, излетишта и теретана у природи, али да остаје републичка забрана окупљања у групама.

Радојичић је рекао да ће бити појачане контроле домова за старе и незбринуте, тржних центара, вртића, јавних превоза и поштовање мјера на улици.

Он је позвао Бањалучане да сутрашњу крсну славу Ђурђевдан прославе у кругу породице. /крај/јп/дад/фоно
“Свако од нас је дао свој допринос, грађани поштујући прописане мјере, а медицински радници дајући професионални и људски максимум у дијагностици и лијечењу болести, а колеге у болницама у лијечењу тежих облика ове болести”, истакла је Тодоровићева.

Она је рекла да је попуштање донесених мјера једна од пандемијских фаза код оболијевања од ковида-19 са којом се треба суочити у наредном периоду.

“Циљ који ми требамо постићи као установе јесте да наше радне активности не смију довести до повећања броја обољелих од ковида-19 како међу запосленим радницима, тако и међу пацијентима”, истакла је Тодоровићева, апелујући на грађане на стрпљење и поштовање препорука и мјера за добро свих.

Она је најавила да ће у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације Дом здравља Бањалука прилагодити свој рад у наредном периоду са 50 одсто капацитета, те да ће сви даљи кораци бити усаглашени са Универзитетским клиничким центром Републике Српске.

Тодоровићева је подсјетила да су у протекла два мјесеца службе Дома здравља Бањалука збрињавале акутна и ургентна стања, бринуле о менталном здрављу грађана, обављале савјетовалиште и вакцинацију за дјецу.

Она је најавила да се од понедјељка, 11. маја, планира поновно отварање лабораторије у Улици владике Платона.

“Осим редовног прегледа трудница, започећемо прегледе пацијенткиња са неодложном симптоматологијом. Осим стоматолошке амбуланте у Основној школи жИво Андрићж, стоматолошке услуге најмлађим пацијентима пружаће се од понедјељка и у амбуланти у Основним школама жБранко Радичевићж и жСвети Саваж”, појаснила је Тодоровићева.

Она је навела да је планирано започињање пружања услуга ортодонције, а да ће у наредних неколико дана бити направљен план позивања дјеце на систематске прегледе за упис у школу са којим би почели 16. маја.

“Направићемо и план позивања грађана на мамографске, ултразвучне и рендгенографске прегледе у складу са тежином њиховог обољења и потребом за даљим лијечењем”, рекла је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана