Радојичић: Центар за образовање одраслих мора да буде прилагођен тржишту рада

Срна
Радојичић: Центар за образовање одраслих мора да буде прилагођен тржишту рада

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да Центар за образовање одраслих, мора да буде прилагођен савременим условима школовања и тржишта рада, те да буде конкурентан и самоодржив.

Радојичић је, након посјете Центру за образовање одраслих у Бањалуци, изјавио новинарима да је град извршио формалну трансформацију и пререгистрацију ове јавне установе која је раније била Раднички универзитет.

Он је додао да се тржишта занимања и технологија интензивно и брзо мијењају тако да Центар за образовање одраслих мора да прати ове трендове како би опстао.

Радојичић је подсјетио да је Центар за образовање одраслих једна од јавних градских установа која је у процесу трансформације, те да исти процес треба очекивати и у јавној установи “Аквана” и Заводу за изградњу, подсјетивши да је у протеклом периоду већ извршена успјешна трансформација “Топлане” и Центра за развој пољопривреде и села.

Радојичић је рекао да Центар за образовање одраслих Бањалука као концепт има финансијску подршку града да настави да ради са новом идејом и мисијом, истичући да се тржиште рада покушава прилагодити ономе што су потребе.

Вршилац дужности директора Центра за образовање одраслих Александар Гранулић нагласио је да је циљ овог центра да буде квалитетна спона између града, академске заједнице и потреба привреде.

“Настојаћемо да ослушкујемо потребе привредника и да на вријеме реагујемо када је ријеч о преквалификацији и доквалификацији кадра. Између осталог, фокус нашег рада усмјерићемо и на основношколско образовање, поготово што смо ми једина јавна установа која има дозволу за рад у области основног школовања одраслих”, рекао је Гранулић.

Он је истакао да је ова јавна установа једна од најстаријих која се бави неформалним и формалним образовањем, као и образовањем одраслих у БиХ, подсјетивши да је под називом Раднички универзитет основана 1962. године.

“Радимо и по питању дуалног образовања по моделу Владе Швајцарске, као најквалитенијег модела едукације особља”, додао је Гранулић.

Он је нагласио да долазак градоначелника Радојичића показује озбиљност града да ову установу подигне и постави на мјесто које је већ уживала протеклих 58 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана