Радојчић: У новембру одлука о привременом финансирању за наредну годину

А. С.
Радојчић: У новембру одлука о привременом финансирању за наредну годину

БАЊАЛУКА - Градоначелник Игор Радојичић казао је да ће предложити да актуелни сазив Скупштине града Бањалука у другој половини новембра усвоји одлуку о привременом финансирању за наредну годину.

Он је истакао да је то једина опција, јер је немогуће усвојити буџет града за наредну годину, с обзиром на то да се избори одржавају 15. новембра и да је тешко очекивати да ће нови сазив бити конституисан до нове године.

- Функционисање града не смије да стане и највјеројатније је да ћемо донијети одлуку о привременом финансирању, а по конституисању новог сазива Скупштине града приступиће се изради буџета за 2020. годину - рекао је Радојичић.

Радојичић је рекао да ће одборници Скупштине града Бањалука разматрати на наредној сједници, 2. септембра, ребаланс буџета за ову годину, чији је оквир 155 милиона КМ и низ докумената и програма у вези са буџетом, као и пакет мјера помоћи грађанима.

Радојичић је након сједнице Колегијума градског парламента рекао да је процјена пада пореских и непореских прихода око 12 одсто или 15 милиона КМ, те да је мањи у односу на оно што је било планирану на почетку године.

- У нацрту ребаланса имали смо јако велику пројекцију пада прихода, али се стање поправило у јулу и августу, тако да је наша процјена да у буџету недостаје око 15 милиона КМ - рекао је Радојичић.

Он је оцијенио да је стање у буџету нешто боље од очекиваног захваљујући четири милиона КМ које је обезбиједила Влада Републике Српске кроз програм подршке локалним заједницама, затим емисији обвезница за капиталне пројекте од 12 милиона КМ и додатних осам милиона КМ суфицита из прошле године.

Радојичић је истакао да ће, без обзира на пад буџетских прихода, због економске кризе узроковане вирусом корона, сва капитална улагања планирана у овој години бити исфинансирана и реализована.

- Послије пакета мјера за помоћ пословној заједници које смо донијели протеклих мјесеци, на овој сједници ће бити разматран пакет мјера помоћи грађанима. Ријеч је о три нове одлуке, за субвенцију воде по три кубика за социјално угрожене категорије, субвенцију за легализацију објеката за породице погинулих бораца, ратних војних инвалида и социјалних категорије и субвенција за мјесечне карте за средњошколце - рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да ће на сједници бити 104 тачке дневног реда, а осим ребаланса буџета више тачака је развојног и социјалног карактера.

- Осим ребаланса буџета и свих пратећих програма од саобраћаја, комуналних дјелатности, спорта, културе и туризма, биће и разматране и тачке увези са развојем града, као што је продаја нове локације у пословној зони "Јелшинград", планирање новог парка на Лаушу, као и одређене субвенције за социјалне категорије - рекао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана