Радници “Еко топлана”оплеменили простор у улици Федерика Гарсије Лорке: Саднице јапанске трешње за љепше окружење

Невена Рељић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Радници “Еко топлана” јуче су посадили саднице јапанске трешње на два дјечија игралишта и блоковском насељу у улици Федерика Гарсије Лорке у оквиру пројекта озелењавања градских површина.

- Овај пројекат реализовали смо уз подршку Одјељења за комуналне послове које нам је додијелило ову локацију за садњу стабала - рекли су из “Еко топлана”.

Додају да је Бањалука регионално позната као град зеленила, а “Еко топлане” на овај начин желе да дају допринос да град тај епитет и задржи.

- Као друштвено одговорно привредно друштво, осим што за енергент користе обновљиви извор енергије, садњом стабала у градском језгру, “Еко топлане” желе да и на овај начин покажу опредијељеност за очување животне средине - истичу из овог предузећа.

Наглашавају да учешћем у овом пројекту желе да буду примјер и другим предузећима.

- Садња јапанске трешње на дјечијем игралишту у Новој вароши само је једна од активности које намјеравамо да реализујемо у будућности с циљем заштите животне средине - истичу из “Еко топлана”.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар казао је да је ово веома значајна акција.

- Садња нових стабала помажу урбаним срединама и густо насељеним мјестима да се смање трошкови енергија које се користе за загријавање и расхлађивање - казао је Билчар.

Додао је да љети дрвеће прави сјену и расхлађује ваздух тако да смањује употребу расхладних уређаја, а онда се самим тим смањује потрошња електричне енергије.

Ову акцију похвалили су и мјештани. Један од њих пензионер  Драго Дакић истиче да  је ова акција важна за Бањалуку.

- Дворед јапанских трешања на овој предивној локацији сигурно ће створити још љепши амбијент - казао је Дакић и истакао да је важно да Бањалука има што више дрвећа.

Његов комшија нагласио је да подржава ову акцију јер је постојеће дрвеће старо.

- Потребна је обнова зеленила и нове саднице које ће временом још више уљепшати овај наш простор - казао је овај мјештанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана