Радионице одушевиле пензионере: Дружењем побјеђују самоћу

Катарина Шапоња
Foto: ИТЕА

Суграђани трећег животног доба имали су прилику да учествују у бесплатним радионицама, које је у оквиру пројекта “Златне године у покрету” организовало бањалучко Удружење ИТЕА.

Сви усамљени пензионери, жељни дружења и промјене свакодневице, на овим радионицама уживали су у друштвеним играма, слушању музике из младости, разговору, али и у вјежбању аеробика.

Из Удружења ИТЕА истакли су да се пројекат, који је почео 15. августа, завршава данас, а реализован је уз подршку Градске управе.

- Радионицама су већином присуствовали пензионери који живе сами или имају вишак слободног времена, те су ова дружења јако добро утицала на њих. Изнајмили смо простор у једној посластичарници, гдје смо проводили вријеме једном седмично - појаснили су из овог удружења.

Поред социјализације, како наводе, петком су полазници имали прилику да присуствују радионицама аеробика.

- Вјежбе су биле намијењене њиховом здравственом стању и добу, те су биле прилагођене и рађене под стручним надзором - рекли су из ИТЕА и додали да су већином жене похађале ову активност.

Додају и да су изненађени одзивом на аеробик, јер се ипак ради о физичком напору који је тежак за старије особе, али да се показао као одлична идеја. 

- На шест радионица аеробика и пет социјализације било је више од 100 чланова. Кроз разговор са корисницима схватили смо да су одушевљени, те бисмо због тога вољели да и у будућности наставимо са реализацијом овог пројекта и то у континуитету - истакли су они и додали да желе да то буде једна од услуга коју ће стално пружати.

Како кажу, надају се да ће их град подржати у тој одлуци, јер сматрају да је суграђанима трећег животног доба потребно више дружења и пажње.

- Уколико наставимо са пројектом, увели бисмо нове активности попут аеробика у води или сличних вјежби - закључили су из Удружења. 

ПОСЈЕТА

Учеснике је на једној од радионица посјетила и портпаролка Градске управе Адриана Басара која је истакла да јој је било задовољство дружити се са суграђанкама у оквиру овог пројекта.

- Наши суграђани који се налазе у њиховом “златном добу” неисцрпан су извор мудрости, искуства, али и енергије која не јењава. Бањалука јесте породица и кроз разне пројекте посвећени смо подршци не само најмлађих већ и старијих суграђана - казала је Басара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана