Радионица за дјецу на Кастелу у оквиру пројекта “Музеј на отвореном”: Мале археологе уче о давним временима

Јелена Стојишић
Радионица за дјецу на Кастелу у оквиру пројекта “Музеј на отвореном”: Мале археологе уче о давним временима

БАЊАЛУКА - У оквиру пројекта “Музеј на отвореном” у суботу ће са почетком у 11 часова бити отворена радионица за дјецу на Кастелу, у којој ће малишани учити основе археолошког ископавања.

Потврдила је ово за “Глас Српске” виши кустос археолог Ивана Панџић и додала да су јуче већ одржане двије мини-радионице.

- У радионицама су учествовали ученици трећег разреда Основне школе “Бранко Ћопић”, а у суботу је радионица отвореног типа - казала је Панџићева.

Додала је да је број малишана, који ће учествовати у радионици, ограничен на 30.

- Дјеца ће са нама учити основе ископавања. За њих је припремљена мала сонда, у којој смо им направили неке предмете и закопали их, а они ће их на крају спојити. Након што обиђу локалитет, упознаће се са нашим радом - рекла је Панџићева и додала да ће радионица трајати сат времена.

Истакла је да су им припремили свеске, оловке и блокове у које ће писати и цртати.

- Испекли смо им у керамичкој пећи предмете од глине, посуде разних облика, перлице, коцкице, печате… дакле предмете попут оних које имамо у сталној поставци - казала је Панџићева, додавши да су ови предмети дјеци врло занимљиви.

Рекла је да је за радионицу отвореног типа влада велика заинтересованост.

Подсјетила је да, осим радионице за дјецу, спроводе пројекат “Школа археологије”, који већ трећу годину организује Друштво археолога Републике Српске за студенте Филозофског факултета из Бањалуке и Источног Сарајева са Одсјека за историју и археологију.

- У овој теренској настави на Кастелу учествује осам студената са Пала и пет из Бањалуке. Имамо налазе од праисторије до средњег вијека и каснијих периода. И даље налазимо нове људске скелете на различитим просторима. Већ смо имали пет различитих укопа у самим просторијама, а сад смо нашли и шести - рекла је Панџићева.

Додала је да се нада да ће ускоро доћи до неког новог слоја.

- Наставили смо ископавање започето осамдесетих година прошлог вијека. Немамо потпуну документацију па покушавамо да видимо докле су стигли наши претходници и извучемо што више информација које ћемо добити анализама - рекла је је Панџићева.

Казала је да су до сада, осим скелета, проналазили керамику, стакло те металне предмете из разних периода.

Подршка града

Музеј Републике Српске у сарадњи са партнерима и уз сагласност Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, до 30. октобра реализује пројекат под називом “Школа археологије-Кастел 2021”.

- Град је подржао пројекат “Музеј на отвореном” путем јавног конкурса за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва за 2021. годину - рекли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана