Радионица у “Здраво да сте - Ресурсном центру” у Драгочају: Сваки мотив чува традицију од заборава

Александра Тодоровић
Радионица у “Здраво да сте - Ресурсном центру” у Драгочају: Сваки мотив чува традицију од заборава

БАЊАЛУКА - Љубитељке хеклања, плетења, традиционалних мотива и разговора о историји и умјетности имају данас прилику да учествују у радионици о рукотворинама у Ресурсном центру Омладинског центра “Здраво да сте” у Драгочају.

Ову радионицу, из циклуса “Драгочајанке” водиће историчарка Биљана Ђапић. Назив радионице је “Рукотворине мога краја”, а почеће у 16.30 часова.

- Кроз студије историје сам учила много о етнологији словенског народа. Словенске жене су носиоци традиције, језика, културе, обичаја и стила живота свог народа, јер су историју уткале кроз мотиве у везу, плетеру и хеклању. Сматрам да су на тај начин пренијеле много знања из живота свога краја - казала је Ђапићева.

Додала је да сваки мотив веза или плетера представља национални и локални идентитет и печат једног народа.

Према њеним ријечима на простору мјесне заједнице Драгочај живе жене које су дошле из различитих крајева БиХ и са собом донијеле традицију и обичаје које преносе својим кћеркама.

- Дружећи се на овим “Драгочајанкама” жене би донијеле своје рукотворине са мотивима из мјеста из којег долазе те би нам се управо кроз њих могле представити - казала је Ђапићева.

Навела је да планирају да кроз угодан разговор размјењују информације из историје свог краја те о симболици и специфичностима мотивима на везу или плетеру.

- Кроз ово дружење видјећемо колико су измијениле или задржале обичаје и традицију - нагласила је Ђапићева.

Казала је да ће учеснице међусобно упоређивати плетива, јер је свака од њих понијела специфичности начина плетења из краја из којег долази.

- Занимљиво је што и младе дјевојке гаје интересовање према хеклању па ћемо упоредити тај модернији стил и мотиве које оне проналазе на интернету, са старинским мотивима, које су наше баке, чувари традиције, оставиле - казала је Ђапићева за “Глас Српске”.

Према њеним ријечима, догађаји овог типа углавном окупљају око двадесетак особа.

- Уколико буде већа заинтересованост, то неће представљати проблем, јер на располагању имају велики простор у којем ће бити омогућено придржавање препоручених мјера.

Закључила је да им је циљ да окупе жене, мајке, баке, али и да активирају млађе дјевојке из ове мјесне заједнице.

Планинарење

Почетком мјесеца одржана је прва “Драгочајанка” са темом планинарење као хоби и као спорт у Ресурсном центру “Здраво да сте” у Драгочају. Разговарали су о техникама дисања, одјећи која треба да се носи те ситницама које би планинарима могле затребати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана