Радари заводе ред међу бахате возаче у Зеленом виру и на Булевару српске војске

Данијела Стоканић
Радари заводе ред међу бахате возаче у Зеленом виру и на Булевару српске војске

Бањалука - Стационарни радари у приградском насељу Зелени вир и на Булевару српске војске на Бањалучком пољу од петка су у функцији. Биљежиће сва прекорачења брзине, а на раскрсници булевара са улицом Олимпијских побједника и проласке кроз црвено свјетло на семафору.

Начелник Јединице полиције за послове безбједности саобраћаја МУП-а РС Горан Амиџић, који је озваничио пуштање радара у Зеленом виру, истакао је да овај радарски систем евидентира брзину прекорачења већ од десет километара на час од дозвољене, са двије фотографије на којима су јасно уочљиве регистарске ознаке и снимком од 12 секунди.

- Радар има могућност да снима саобраћај током 24 часа. Прикупљене информације могу бити искоришћене и у друге оперативне сврхе, јер се јасно виде подаци о возилу, мјесту и времену проласка крај камере - објаснио је Амиџић и додао да су казне од 30 КМ до 400 КМ те да зависе од тога колико је било прекорачење брзине возила.

Додао је да радар у Зеленом виру евидентира брзину кретања већу од 40 километара на час, а на раскрсници Булевара српске војске и улице Олимпијских побједника на источном транзиту већу од 50 километара на час и пролазак кроз црвено свјетло на семафору.

- Радар у Зеленом виру постављен је на иницијативу становника, гдје је у посљедњих 20 година, због бахатих возача, живот изгубило осам мјештана. А да је број возача који се у овом насељу не придржавају ограничења повећан потврђује и чињеница да је за вријеме тестирања радара, у ноћном периоду, када је фреквенција саобраћаја мала, евидентиран 21 прекршај - истакао је Амиџић.

Додао је да је тестна фаза у улици Олимпијских побједника трајала четири године те да су у том периоду евидентирана 15.593 прекршаја, од чега се 80 одсто односило на прекорачење брзине возила и до 140 километара на час.

- У граду, рачунајући и ова два, радари постоје на пет локација - нагласио је Амиџић.

Представник грађана Зеленог вира Бранко Милинковић није крио задовољство пуштањем радара у функцију.

- То ће значити већу безбједност у саобраћају - рекао је Милинковић и присјетио се тренутка кад је он, прије 30 година, био жртва несавјесног возача, због чега је остао инвалид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана