"Путеви РС": Мост у Чесми биће изграђен до прољећа

ГС
"Путеви РС": Мост у Чесми биће изграђен до прољећа

БАЊАЛУКА –  Изградња основне конструкције моста у Чесми требало би да буде завршена до 25. октобра ове године. Рок реализације пројекта изградње новог моста је новембар 2025, а процјене говоре да ће сви радови на мосту бити завршени на прољеће 2025. године.

Казали су ово из "Путева Републике Српске" за "Независне новине". -Рок реализације пројекта изградње новог моста је 36 мјесеци, тачније новембар 2025. године, али „Путеви Републике Српске“ улажу напоре, како финансијске, тако и техничке, да радови буду завршени у што краћем року. Према процјенама, сви радови на мосту могли би бити завршени на прољеће 2025. године - објаснили су из овог предузећа.

Додају да је на градилишту моста у Чесми извршена монтажа посљедњих седам главних носача на средишњем пољу распонске конструкције будућег новог моста.

-Тренутно се изводе радови на повезивању истих израдом попречних носача и коловозне плоче моста, чиме ће основна конструкција моста бити у потпуности завршена. Према тренутним процјенама, изградња основне конструкције моста требало би да буде завршена до 25. октобра 2024. године - истакли су они те додали да ће се, упоредо са овим активностима, изводити радови на изради хидроизолације на већ изведеним дијеловима коловозне плоче моста, испод пјешачких стаза, а како би се омогућило постављање ивичњака на мосту и израда пјешачких стаза и ивичних вијенаца.

Нагласили су да је ограда моста у потпуности израђена у радионици те је спремна за монтажу.

Упоредо са монтажом ограде, биће постављана расвјетна тијела, инсталација на мосту, сливника и дилатација.

-Након завршетка свих ових активности, приступиће се изради хидроизолације на дијелу коловоза на мосту и асфалтирање моста - објаснили су у „Путевима“.

-Радови на мосту су започели крајем јануара 2023. године, када су временски услови постали повољнији. Према усвојеној технологији и организацији извођења радова, прво су се изводили радови на десној обали ријеке Врбас, а у другој половини 2023. године реализација радова је пребачена на лијеву обалу - казали су они.

У потпуности су, како кажу, изведени радови бушења и израда 50 шипова на свим стубним мјестима, осам темељних плоча на свим стубовима, зидова упорњака, крилних зидова и конзоле пјешачких стаза, тијела средњих стубова, лежишних греда на средњим стубовима те је урађена распонска конструкција.

-На мосту су уграђена сва покретна лежишта те је завршена израда и монтажа монтажних преднапрегнутих армиранобетонских носача. Завршени су и радови на изради попречних носача и коловозне плоче, а тренутно се изводе радови на издизању одбрамбеног водопривредног насипа, на десној обали ријеке. Врши се и изградња обалоутврде на лијевој обали ријеке и на пјешачким стазама моста – истакли су у предузећу.

Додају да је важно напоменути да су овим уговором обухваћени радови 1. фазе предметног пројекта, која обухвата изградњу само моста, без приступних саобраћајница.

-Напомињемо да 2. фаза није обухваћена овим уговором. Друга фаза обухвата изградњу приступних саобраћајница и пратећих објеката (потпорни зидови) и она је потпуности у надлежности града Бањалука - навели су они.

Подсјећају да се изградња моста у Чесми реализује на основу Споразума о заједничкој реализацији пројекта Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" и града Бањалука.

Вриједност уговора за извођење радова је 6.616.557,09 КМ са ПДВ-ом, а извођачи радова су "Мркоњићпутеви" д.о.о. Мркоњић Град и "Структура" д.о.о. Јајце, док надзор ради фирма "Радис" д.о.о. Источно Сарајево. Управљање изградњом и финансирање комплетне изградње моста обавеза је "Путева Републике Српске", а све се обавезе, наглашавају, редовно извршавају.

Дужина новог моста је 171,70 метара, док је ширина моста 15,20 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана