Пси заклали четири овце у Мишином Хану

Весна Поповић
Пси заклали четири овце у Мишином Хану

Бањалука - Чопор паса усмртио је четири и повриједио девет оваца у стадима Радивоја Марића и Слађане Миловановић у Мишином Хану.

Марић је рекао да је његово стадо нападнуто у уторак ујутро између осам и десет часова. Биланс напада су три мртве овце и четири изуједане, које су преживјеле крвави пир пет паса.

- Затекао ме је стравичан призор. Крви је било на све стране. Овце које нису успјели да усмрте једва су стајале на ногама од рана. Ово је пети пут да ми се ово дешава. Стадо од некада 50 оваца у задње двије године је потпуно уништено, а ветеринар је рекао да повријеђеним овцама нема помоћи - рекао је Марић.

Истакао је да је узгој оваца једини извор примања његове породице.

- Чак сам закупио имање да могу да их држим. Ако изгубим и повријеђене овце, остаће ми само четири. У просјеку једна кошта 300 КМ, тако да ће на крају штета износити неколико хиљада марака - објаснио је Марић.

Тврди да већина паса која је напала његово стадо нису луталице.

- Зна се чији су то пси, имају они власнике који не воде рачуна о животињама. Оне су сада подивљале и праве проблеме. Имам троје дјеце и не усуђујем се да их пошаљем да припазе овце - казао је Марић.

Слађана Миловановић је казала да су њене овце нападнуте у уторак навече око пола девет.

- Моја кућа је доста даље од тора гдје су овце. Када сам стигла, имала сам шта и да видим. Комшиница која живи у близини мјеста напада је покушала да отјера псе, али није пуно успјела. Једна је овца растргана, а са три, које су изуједане, не знам шта ће бити и да ли ћу их успјети спасити - казала је Миловановићева.

И она тврди да су паси који су напали њено стадо већином "пси из комшилука".

- Никога то не занима, кога год да назовем и упозорим да њихови пси наносе штету нама сточарима. Најчешће одговарају: "Чувај своје овце". Своје стадо пазим. Направила сам ограду да не могу изаћи. Али власници паса не воде рачуна о својим "љубимцима" - казала је Миловановићева.

Ветеринар Младинко Лулић сматра да је оба стада, која су једно од другог удаљена око километар, напао исти чопор паса.

- Тешко је рећи да ли ће повријеђене овце преживјети, јер су повреде у предјелу врата и питање је колико су оштећени крвни судови - казао је Лулић.

Додао је да су оба случаја пријављена Хигијеничарској служби те да је осим њих требало да се укључе и остале надлежне градске службе.

- Мјештани страхују да би сада ти пси могли почети нападати људе - казао је Лулић.

Хигијеничарска служба

Из Хигијеничарске службе поручују да су у питању пси који имају власнике, а не луталице, те да они не могу пуно тога учинити.

- Можемо преузети пса који има власника само ако то од нас затражи полиција и комунална полиција. У овом случају се ради о ружном обичају власника да пусте псе да се истрче, а онда те животиње праве проблеме - казали су у Хигијеничарској служби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана