Прву стипендију града Бањалуке добило 361 студент

Весна Поповић
Прву стипендију града Бањалуке добило 361 студент

Бањалука - Прву од укупно десет стипендија у академској 2015/2016. години, које град финансира из буџета, добио је 361 студент.

Потврдила је ово јуче "Гласу Српске" начелник Одјељења за друштвене дјелатности Љубинка Драгојевић напоменувши да је за студентске стипендије из буџета града обезбијеђено  526.900 КМ. 

- Давно смо завршили обраду захтјева али нисмо раније могли почети са исплатама стипендија због конкурса који објављује Министарство просвјете и културе Републике Српске. Велики број студената је конкурисао на оба мјеста, али могу примати само једну стипендију. Када су увидјели да су њихови захтјеви одобрени на оба мјеста велики број се опредијелио за републичку стипендију и морали смо чекати да они доставе молбе да се скину са листе стипендиста града. Такви захтјеви стизали су до средине прошле седмице а када смо ријешили спискове приступило се исплати - казала је Драгојевићева.

Напоменула је да стипендије према социјалном статусу и за успјех на студију износе по 130 КМ, а за дефицитарна занимања 250 КМ.

- На конкурс на стипендије града пријавило се 484 студената.   Од укупног броја захтјева одобрено је 405 а 79 је одбијено. У међувремену, 44 студента су одустала од стипендије, тако да ће ове године  бити стипендирано 361 студент - казала је Драгојевићева.

Навела је да је од укупног броја студентских стипендија, 273 су додијељене према социјалном статусу, 40 на основу успјеха на факултету и 48 за дефицитарна занимања. 

Прва рјешења о стипендирању студената уручио је 22. јануара градоначелник Слободан Гаврановић и тада је најављено да ће исплата студентских стипендија почети у марту и то кроз десет једнаких мјесечних рата.

У академској 2014/2015. години град је стипендирао 369 студената а све су исплаћене до средине новембра прошле године.

Прималац стипендије која се представила само као Ана истакла је да стипендије без обзира да ли су градске или републичке добро дођу студентима.

- С једне стране то је признање за постигнуте резултате а с друге стране новац добро дође за покривање трошкова студирања који нису мали. Задовољни смо што град Бањалука и Република Српска воде рачуна о нама академским грађанима - казала је Ана.

Средњошколци

Љубинка Драгојевић је подсјетила да је исплата 1.166 ученичких стипендија за школску 2015/2016. годину почела у децембру прошле године.

- Оне се исплаћују у континуитету сваког мјесеца. Без обзира на ситуацију у којој се налазио буџет града исплата стипендија никада није била спорна нити су појединачни износи умањивани - казала је Драгојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана