Удружењу жртава саобраћајних незгода неразумијевање највећа баријера

Катарина Шапоња
Удружењу жртава саобраћајних незгода неразумијевање највећа баријера

БАЊАЛУКА - Физичке баријере, велики трошкови лијечења, недовољна социјална давања, представљају велике изазове за особе са инвалидитетом, али ипак највећа од свих препрека јесте неразумијевање и укидање права.

Ово су истакли из Удружења жртава саобраћајних незгода “СТЕП”, који су први пут у Бањалуци, обиљежили међународни Дан особа са повредом кичмене мождине, 5. септембар.

Директор Удружења “СТЕП” Дејан Трнинић истакао је за “Глас Српске” да им је циљ да на овај начин укажу на проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, са фокусом на оне који имају повреду кичмене мождине.

- То је тешко медицинско стање, како физички тако и психички те изазов за појединца и породицу. Кроз овај догађај и кроз дружење са грађанима и институцијама те подјелу промотивног материјала хтјели смо да скренемо пажњу на наше потешкоће - појаснио је Трнинић.

Према његовим ријечима, многи па чак ни чланови удружења нису знали да се на тај датум обиљежава Дан особа са повредом кичмене мождине.

- Планирамо и у будућности да наставимо са организацијом ових активности, можда и у другим градовима - истакао је он и додао како су за реализацију овог дана, али и од када постоје као удружење, имали финансијску подршку Градске управе.

Како додаје Трнинић, они свакодневно се сусрећу са прегршт проблема попут физичких баријера и финансијског аспекта.

- С обзиром да се особе са овим проблемом крећу помоћу колица, највеће препреке су нам физичке баријере. У Бањалуци је много и урађено о том питању, поготово у ширем центру града, међутим још је велики број институција које нису приступачне и онемогућавају нам слободно кретање - саопштио је Трнинић. 

Особама које доживе повреду кичмене мождине, како истиче, велико оптерећење представља и брига о финансијама, с обзиром да већина њих послије не може да настави са радом.

- Самим тим су приморани да обавезују некога од чланова породице да се брине о њима па тако и они морају да напусте дотадашње послове и у том случају остаје се без двије плате у породици - појаснио је он и додао да је финансијска подршка од државе недовољна да би приуштили себи пристојан живот.

Према његовим ријечима, неко ко је имао такву повреду има и дупло веће трошкове због медицинског лијечења.

- Социјална помоћ, односно туђа њега, коју исплаћује Центар за социјални рад је мала и износи 140 марака мјесечно за лакшу категорију инвалидитета, те 280 за тежу. То је најнижа помоћ у региону и мора се радити на томе да финансијска подршка буде већа - рекао је Трнинић.

Како каже, још један од проблема представља им лична инвалиднина, гдје је на снагу прије неколико година ступио закон да цивилну инвалиднину могу добити само особе које су повреду претрпјеле прије пунољетства.

- То је још један приход од око 200 КМ који нам је ускраћен, јер је већина особа повреду задобила након 18. године - појаснио је он и додао да су разлози повреда у 50 одсто случајева саобраћајне несреће, око 25 одсто падови са висине и преосталих 25 одсто разне трауме, спортске повреде, скокови у воду и слично.

Истакао је како су покушали тај закон оспорити на Уставном суду и нису успјели, али ће, како каже, у будућности радити на томе и покушати опет.

Циљ удружења

Дејан Трнинић наводи како се удружење “СТЕП” бави подршком особама са инвалидитетом и превазилажењем проблема са којима се сусрећу.

- У Бањалуци смо радили на проблему злоупотребе паркинга за особе са инвалидитетом, на која паркирају особе које немају овакав проблем, гдје смо успјели постићи добре резултате - казао је он.

Додаје како желе да буду и група подршке новорегистрованим особама са потешкоћама, као и да ће у будућности радити на пројектима везаним за бољу приступачност особама у колицима.

- Потражићемо неке донаторе, ако не на републичком и државном нивоу, онда од странаца и пробати отклонити архитектонске и све друге баријере на које наилазимо - истакао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана