Први пут подршка и малим занатлијама

Милош Васиљевић
Први пут подршка и малим занатлијама

БАЊАЛУКА - Град ће издвојити око 1,5 милиона КМ подршке пословним субјектима, а уведена је и нова линија подстицаја за самосталне предузетнике који имају до пет запослених, а који се баве занатским и услужним дјелатностима, као што су обућари, сајџије, кројачи, месари, козметичари и фризери.

- И у 2023. наставићемо да пружамо финансијску подршку самозапошљавању, повећању продуктивности, извозу те старим занатима. Увели смо нову линију подстицаја за самосталне предузетнике који имају до пет запослених, а који се баве занатским и услужним дјелатностима као што су обућари, сајџије, кројачице, месари, козметичарке, фризерке те остале дјелатности које у досадашњим програмима подстицаја нису имале прилику да остваре право на субвенцију - рекла је овлашћени потписник у Одјељењу за привреду и локални економски развој Александра Симић.

Програмом додјеле субвенција, који је усвојен на 20. сједници Скупштине града, 675.000 КМ предвиђено је за подршку самозапошљавању, док ће 400.000 КМ бити издвојено за подршку повећању продуктивности и подршку извозу. Град ће и ове године подржати старе и умјетничке занате и домаћу радиност у укупном износу од 40.000 КМ, а по пословном субјекту планирано је издвајање од 2.000 КМ.

У програм су укључене и субвенције самосталним предузетницима који имају до пет запослених у укупном износу од 200.000 КМ, као и субвенције за подршку туризму у укупном износу од 165.000 КМ. Уз новчану подршку Градска управа обезбиједиће и стручну подршку при изради и реализацији пројектних приједлога.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић рекао је за “Глас Српске” да ће субвенције добро доћи занатлијама те да је ово прави начин да буде помогнуто овој грани која је озбиљно угрожена.

 - Кад човјек има мало, свака му помоћ добро дође, а посебно код старих заната који изумиру и нестају. Добро је да град субвенцијама подржава опстанак заната - рекао је Братић. Према његовим ријечима, потребно је пробудити интересовање младих за занате.

- Сви занати су дефицитарни. Немамо довољно ни трговаца и конобара, да не говоримо о тесарима, ременарима, месарима и столарима. Нема ниједног занатлије да је незапослен, занат се плаћа сувим златом - рекао је Братић.

Туризам

Александра Симић каже да је програм додјеле субвенција пословним субјектима у граду за 2023. заснован на новом концепту који се примјењује од прошле године.

- Град је препознао значај туризма и опредијељен је да подржи развој ове привредне гране. С тим у вези поред подршке развоју рецептивног туризма, који је подржан и прошле године, проширио је субвенције и на пружање финансијске подршке развоју сајамског туризма те ширењу смјештајних капацитета у граду - казала је Симићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана