Првачићи учили о понашању у саобраћају

Александра Тодоровић
Првачићи учили о понашању у саобраћају

БАЊАЛУКА - Поводом почетка нове школске године град је јуче уприличио обуку малишана у саобраћају, а из Одјељења за саобраћај и путеве су упутили упозорење возачима да пажљиво возе у зонама око школа.

Из Градске управе су истакли да је једна у низу активности  у оквиру акције “Пази, пази, ђак по зебри гази “ била обука ђака првака на полигону, који је постављен на Тргу Крајине, како би најмлађи суграђани били безбједнији на улици.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да је од великог значаја малишанима пренијети знања из области безбједности саобраћаја.

- Сви морамо бити свјесни да су дјеца најугроженији учесници у саобраћају и да недовољно добро процјењују удаљеност и брзину кретања возила, пажња им је слабија него код одраслих особа, и због тога возачи морају бити опрезни - истакао је Станивуковић.

Апеловао је на наставнике и родитеље да свакодневно скрећу пажњу дјеци и подучавају их понашању на путу од куће до школе.

- Град ће кроз превентивне активности и реализацију пројеката настојати дати максималан допринос на унапређењу безбједности учесника у саобраћају, чиме ће се побољшати квалитет живота у граду - појаснио је Станивуковић.

Из Градске управе су поручили да је Одјељење за саобраћај и путеве предузело низ активности на унапређењу безбједности дјеце у саобраћају па је тако у протеклом периоду извршена контрола и поправка хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације.

- Ради веће безбједности постављени су транспаренти који упозоравају возаче да је почела школска година - потврдили су из Градске управе.

Додали су да је осим едукативних град припремио и забавне активности па је тако петак  резервисан за игру “Лоптарија жогарија” у ОШ “Бранко Радичевић”, гдје ће бити организовано такмичења дјеце из пет бањалучких основних школа.

Појаснили су да ће се град посветити активностима подјеле бесплатних уџбеника, куповини школског прибора, опремању школа, организацији забавне манифестације на отвореном и још многим другим активностима.

Из Одјељења за саобраћај и путеве су ради веће безбједности на нашим улицама упутили апел учесницима у саобраћају да посебно поведу рачуна о најмлађима.

- Малишанима смо поручили да прелазе улицу на пјешачком прелазу и да се увијек зауставе и погледају прво лијево па десно, да не претрчавају улицу, да сачекају да се на семафору упали зелено свјетло за пјешаке па да онда пређу улицу. Родитељи су најважнији васпитачи дјеце у саобраћају и треба да им својим понашањем дају примјер, док наставници у оквиру образовног програма треба да едукују најмлађе - истичу из Одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана