Прва електронска рампа код Инцела

Мирослав Галић фото: А. Чавић
Прва електронска рампа код Инцела

Бањалука - Прва електронска рампа на подручју града биће постављена ускоро на пружном прелазу код "Инцела". То је "Гласу Српске" потврђено из "Жељезница РС".

- Грађевинску дозволу за радове на овом пружном прелазу добили смо у петак, чиме су испуњени сви услови за почетак радова - потврдио је замјеник извршног директора за послове инфраструктуре у "Жељезницама РС" Драган Субашић.

Истакао је да ће рампа код "Инцела" бити опремљена савременом електронском свјетлосном сигнализацијом и полубраницима.

- Овим системом ће се управљати даљински из једног оперативног центра, чиме се смањује потреба за оператерима на појединачним станицама и прелазима, обезбјеђује већа сигурност и повећава пропусност у саобраћају - рекао је Субашић.

Кад је у питању конкретан датум почетка радова, Субашић је рекао да ће то зависити од извођача радова.

- Како је ријеч о пројекту који обухвата више станица и прелаза, почетак радова код "Инцела" ће зависити од процјене извођача на ком дијелу дионице ће започети радове, али то ће свакако бити врло брзо - рекао је Субашић.

Модернизација овога прелаза ради се у склопу већег пројекта којим се обезбјеђује шест станица и пружних прелаза у склопу станица на дионици од Бањалуке до Добоја. "Жељезнице РС" су средства за обезбјеђење станица и прелаза у износу од 15,8 милиона евра добиле из кредитних фондова Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), док је извођач одабран путем међународног тендера.  Извођач радова је чешка компанија "АЗД Праха", а уговор с њима је потписан прошле године.

У насељу Ада не крију своје задовољство што ће радови на овом прелазу убрзо почети.

- Уназад неколико година било је проблема са овим прелазом, који је неко вријеме био и затворен. Модернизација прелаза много ће значити грађанима Аде и Чесме, али и свима који раде и имају пословне просторе у кругу "Инцела" - рекао је предсједник савјета мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић.

Залужани

На пружном прелазу у Залужанима радници "Жељезница РС" јуче поправљали рампу.

- Она је била више пута оштећена у саобраћајним несрећама које су се ту дешавале. Због дотрајалости више није могуће вршити поправке, па смо се одлучили да замијенимо поједине дијелове - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана