Протест таксиста због закупа мјеста на станици

Пише: Данијела Стоканић фото: В. Стојаковић
Протест таксиста због закупа мјеста на станици

Бањалука - Самостални таксисти из свих градских удружења јуче ујутро су на четири часа обуставили рад. Уз сирене и с натписима “штрајк”, 230 возила је одвезло протестну вожњу од центра града до Нове аутобуске станице због избацивања 16 таксиста са долазног перона на станици, који су ту радили више од двије деценије.

Они су затражили рјешење проблема насталих због услова конкурса за издавање такси паркинга на Новој аутобуској станици. Такође, захтијевали су поштовање одлуке о броју возила самосталних предузетника и броју возила такси предузећа. Због свега овога затражили су хитан састанак са надлежнима у бањалучкој Градској управи.

Власник аутобуске станице, предузеће “Необас” је почетком априла расписало конкурс за издавање такси паркинга на долазним перонима на Новој аутобуској станици, на којем је прошло предузеће “Патрол такси”.

Предсједник Удружења “Еуро такси” Дарко Вучић истакао је да је “Необас” нелегално спровео конкурс за издавање такси паркинга, те да је предузеће “Патрол такси” фаворизовано.

- “Патрол” је преузео свих 16 мјеста која су користили самостални таксисти. Сада то исто предузеће које је добило седам мјеста по цијени од 170 КМ мјесечно нама нуди у подзакуп за 450 марака плус ПДВ - рекао је Вучић и додао да у граду ради 265 самосталних таксиста.

Један од донедавних закупаца такси паркинга на станици Аднан Хусић тврди да је предузеће “Необас” на конкурсу направило бодовну листу којом је повластило “Патрол такси”.

- Цијена закупа је 155 марака плус ПДВ, али “Необас” није дозвољавао плаћање преко рачуна већ путем интерне касе предузећа уз издавање нота рачуна. Давали смо им “жив новац”, иако послујемо преко рачуна. Они су фактурисали износ са ПДВ-ом, а на предрачуну и малим рачунима са благајне нигдје нема износа ПДВ-а - нагласио је Хасић.

Додао је да је “Необас” од самосталних закупаца инкасирао 612.000 марака, па ће Управи за индиректно опорезивање  можда бити интересантно да види гдје је завршио ПДВ.

Његов колега, предсједник “Бањалучког таксија” Драган Пуришић, рекао је да су за најбољу организацију такси службе у граду заслужна удружења самосталних превозника.

- У нашем возном парку су возила високе класе и тиме сигурно пружамо бољу и јефтинију услугу од “Патрол таксија”, што можда и јесте разлог због чега су нас истјерали са Аутобуске станице - казао је Пуришић.

Директор “Патрол таксија” Борис Томић рекао је да ова компанија све обавезе извршава редовно.

- Одабрани смо као понуђач који је тражио у закуп сва паркинг мјеста, док су други таксисти то чинили појединачно - истакао је Томић.

У предузећу “Необас” су расписали конкурс због свакодневних притужби грађана на неуредност, нељубазност и тарифе таксиста, као и притужбе градске инспекције на нерегуларност њихових возила.

- На конкурсу је изабран најбољи понуђач. Послије неколико дана рада “Патрол таксија” на поменутој локацији грађани су много задовољнији - рекла је руководилац Аутобуске станице Наташа Лаушевић.

Из Градске управе јуче се нису оглашавали поводом протеста таксиста.

Аутопревоз

Како “Глас Српске” незванично сазнаје, сувласник Аутобуске станице, предузеће “Аутопревоз”, тражиће кривичну одговорност и надокнаду штете од одговорних лица због свега што је станица јуче претрпјела. Између осталог, дошло је до кашњења међународних редова вожње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана