Простор у Бањалуци уступљен Народном позоришту: Љетна позорница ниче умјесто корова

Јасмина Салопек
Простор у Бањалуци уступљен Народном позоришту: Љетна позорница ниче умјесто корова

БАЊАЛУКА Простор некадашњег кина “Козара”, који је сада обрастао травом и ограђен заштитном оградом, биће претворен у љетну сцену и стављен на располагање Народном позоришту Републике Српске.

Ова одлука донесена је јуче на колегијуму у Градској управи на којем је уједно подржана и иницијатива одборника ДЕМОС-а.

Градоначелник Драшко Станивуковић нагласио је да градска

администрација подржава приједлог ове странке када је у питању љетна сцена, а додатно сматрају конструктивним приједлог који се тиче побољшања начина суфинансирања приватних вртића.ДЕМОС је прије неколико дана најавио како покреће иницијативу да простор некадашњег кина “Козара” буде додијељен Народном позоришту Републике Српске како би се проширили просторни капацитети једне од најважнијих културних инситуција у држави.

Члан Предсједништва ДЕМОС-а Бањалука Данка Игњатовић рекла је да се потенцијали и капацитети позоришта континуирано повећавају.

- Сходно томе, сматрамо да би се простор некадашњег кина “Козара” одлично уклопио у потребе ове институције - рекла је Игњатовићева.

Према њеним ријечима, Народно позориште Републике Српске има капацитет да приреди бројне садржаје у оквиру своје дјелатности и на отвореној сцени, коју нема.

- Позориште се константно развија и напредује, стога би много значила и љетна сцена за садржаје на отвореном, као што су представе, концерти и друге манифестације - појаснила је Игњатовићева.

Истакла је да би додјела овог простора Народном позоришту била велики искорак у унапређењу културне понуде грађанима Бањалуке и Републике Српске.

Како је рекла, простором на отвореном би се сигурно привукла шира публика и значајно обогатила културна сцена Бањалуке, али и афирмисала кључна улога позоришта у културном животу једне нације.

- Такође, ову идеју су подржали бројни грађани са којима смо разговарали - рекла је Игњатовићева.

Прије одлуке да буде изграђена љетна позорница, на мјесту кина “Козара” у плану је била изградња зграде “Цинема Тоњер”, али је Окружни суд у Бањалуци у априлу 2023. године донио двије пресуде у овом случају, а по тужбама станара, те је градња обустављена и мјесто до дан-данас зјапи празно.

Одлука да на мјесту некадашњег биоскопа буду изграђени парк и љетна позорница обрадовала је бројне грађане.

- Драго ми је што ће овом простору, који је некада био пун омладине, бити удахнут нови живот - рекао је пензионер Мирко П.

Паркови

Драшко Станивуковић најавио је да ће Бањалука добити пет нових паркова.

- Градимо велики градски парк код тржног центра “Делта”, а Бањалука ће добити и Парк књиге између Народног позоришта Републике Српске и Куће Милановића - казао је Станивуковић.

Парк посвећен Бањалучком велеиздајничком процесу, како је навео, биће изграђен на локацији некадашњег кина “Козара”, парк посвећен Твртку Првом Котроманићу на локацији нове, највеће кружне раскрснице у граду, док ће Ћирилични парк бити уређен на Купусишту.

- Враћамо Бањалуци епитет града зеленила градећи прелијепе зелене оазе, у којима ће наши суграђани моћи свакодневно да уживају - закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана