Проширење аутобуског стајалишта Леснина

Данијела Стоканић
Проширење аутобуског стајалишта Леснина

Бањалука - На појединим аутобуским стајалиштима, која су већ неко вријеме трн у оку многих возача, ове године су планиране одређене корекције.

Како су објаснили у Градској управи, у договору са превозницима закључено је да су приоритет корекције на аутобуским стајалиштима Леснина, Видовданска и Окретиште код Нове болнице, која су тренутно на коловозу.

- За стајалиште Леснина, као једно од стајалишта у граду које опслужује највише градских и приградских линија, одлучено је да се повећа његов капацитет у виду продужетка тренутног угибалишта - рекао је шеф Одсјека за саобраћај у Градској управи Славко Давидовић.

Додао је да ће се линије јавног превоза које тренутно користе стајалиште Видовданска, у истоименој улици, раздвојити.

-  Један дио линија биће пребачен у Книнску улицу, иза постојећих такси стајалишта, те ће се на тај начин знатно смањити тренутни негативан утицај на несметано одвијање саобраћаја - истакао је Давидовић.

Када је у питању аутобуско стајалиште Окретиште код Нове болнице на Паприковцу, Давидовић истиче да је добијена сагласност од Универзитетске болнице - Клинички центар за уређење површине која је у њиховом власништву, те ће бити ријешен проблем стајалишта које је тренутно на коловозу.

- Свакако да би било добро када би сва стајалишта била изван коловоза. Међутим, на овај начин ће се настојати да сваке године одређен број стајалишта буде измјештен изван коловоза и на тај начин побољшани услови и начин одвијања саобраћаја - истакао је Давидовић.

Према његовим ријечима, анализирајући локације на којима се тражи стајалиште, одређен број захтјева буде одбијен, због безбједности саобраћаја.

- Захтјев за  ново стајалиште, између осталог, одбијен је за улицу Ранка Шипке, на кривини код раскрснице са Зеленгорском улицом, затим за локацију Којадиновића кривина у Рекавицама... - нагласио је Давидовић.

Додао је да се приликом одређивања локација за аутобуска стајалишта води рачуна о томе да стајалиште не утиче на безбједно и несметано одвијање саобраћаја, водећи при томе рачуна и о прегледности, удаљености од раскрснице, као и обиљеженим пјешачким прелазима, кривини, нагибу...

Мјештанин насеља Врбања, иначе возач, Петар Савановић је истакао да га највише нервира аутобуско стајалиште из правца града код борачких зграда.

- Аутобуско стајалиште је постављено одмах иза кривине, а да ствар буде гора, нема никаквог проширења за аутобус, који ту прима путнике, па се онда створи огромна колона аутомобила. Нити чекати, нити аутобусе и аутомобиле на пуној линији престизати - пожалио се Савановић.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана