Пројекат Удружења књижевника Републике Српске и Градске управе: Писци из читанке у подручним школама

Ј. Ст.
Пројекат Удружења књижевника Републике Српске и Градске управе: Писци из читанке у подручним школама

БАЊАЛУКА - Удружење књижевника Републике Српске започело је пројекат “Писци из читанки и лектире у посјети подручним и сеоским школама града Бањалука”.

- Тако су већ јуче ученици основних школа “Петар Кочић” из Стричића и ”Петар Кочић” из Кола имали прилику да угосте и интерактивно учествују у књижевном часу са писцима чија дјела читају у читанкама и лектирним књигама, као што су Ранко Рисојевић, Предраг Бјелошевић и Јово Чулић - казали су из Градске управе.

Додали су да ће у посјету подручним и најудаљенијим основним школама на подручју Бањалуке кренути у наредном периоду и други писци за дјецу Ранко Павловић, Зоран Костић, Боро Капетановић, Стевка Козић-Прерадовић, Ранко Прерадовић, Јелена Глишић, Вид Вицко Вукелић, Мирко Вуковић и други. Пројекат се спроводи уз обавезно поштовање свих препоручених епидемиолошких мјера.

- Удружење књижевника Републике Српске овим пројектом жели да промовише своје истакнуте ауторе чија дјела су у уџбеницима за основне школе и да истовремено помогне ученицима да у директном контакту са писцима лакше анализирају њихове пјесме, приче, романе. Нагласак је на посјетама удаљеним сеоским и подручним основним школама, чији су ученици ријетко у прилици да се сусретну са својим омиљеним писцима и, нажалост, ускраћени су за дешавања те врсте у односу на ученике ближе граду или у самом граду. Удружење књижевника ће приликом посјета основним школама поклонити њиховим библиотекама књиге објављене у издању Удружења у 2020. и 2021. години, као и књиге аутора учесника књижевних часова - наведено је у саопштењу Удружења.

Овај пројекат спроводи се успјешно већ четврту годину, а подржао га је град по конкурсу за суфинансирање културних манифестација у 2021. години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана