Професор Предраг Тошић из Бањалуке: Слика за сваку болничку собу

ГС
Професор Предраг Тошић из Бањалуке: Слика за сваку болничку собу

БАЊАЛУКА - Када дуго боравите у болницама, као што сам нажалост ја боравио, стално гледате у сиви зид, те је зато моја жеља да у сваку собу у УКЦ РС поставим умјетничку слику или фотографију и на тај начин макар мало уљепшам и олакшам боравак пацијентима.

Казао је ово за "Независне новине" Предраг Тошић, професор у Угоститељско-трговинско-туристичкој школи у Бањалуци и покретач акције "Једна слика за љепши поглед".

Идеју да покрене ову акцију добио је јер је и сам, због тешког здравственог стања, раније често био на лијечењу у Универзитетском клиничком центру РС (УКЦ РС).

"Нажалост често сам боравио у Клиничком центру, како због свог здравственог стања, тако и због туђег. Оно што је примјетно, не само код нас, већ и у болницама широм свијета, је то да човјек који болестан лежи у болничкој соби стално гледа у једну тачку на зиду. Скоро сам био у болници, па сам тако лежао и гледао у сиви зид", навео је Тошић.

Како је истакао, циљ ове акције, која је почела прије око мјесец дана, је да сваку собу у УКЦ РС украси сликом или фотографијом.

"Кудикамо би било љепше лежати у болничкој соби и умјесто у сиви зид гледати у слику или фотографију", рекао је Тошић, додајући да је ову акцију подржао УКЦ РС.

"Послао сам допис Клиничком центру и они су, наравно, са заиста лијепим ријечима и енергијом прихватили ову идеју. Почео сам с прикупљањем слике, прикупљаћу их по 20 и онда их носити у УКЦ да их они распоређују", казао је Тошић, истичући да је важно да су мотиви на сликама и фотографијама весели и јарких боја, а за дјечје одјеле ће носити слике с мотивима ликова из цртаних филмова.

"Послао сам допис и Академији умјетности да се и они придруже, те сад чекам њихову реакцију. Већ сам био у контакту с неколико професора који тамо предају и сви су за то да се акција подржи, те да свако донира по слику или двије", рекао је Тошић.

Дописе је, како каже, послао и привредним друштвима и банкама да ову акцију подрже кроз донирање материјала који ће онда умјетници користити за сликање.

"Они би могли набавити плаој соби, могу да донирају те своје старе слике или фотографије. Важно је да су слике ведре и с ведрим темама. Разговарао сам с умјетницима да, ако желе, донирају и скулптуре, које се могу постатити у чекаоницама или ходницима УКЦ-а", навео је Тошић, додајући да му се већ јавило и неколико ученика којима он предаје са жељом да донирају своје слике.

"Слике не морају да буду скупе, људи могу да их насликају са својом дјецом. Прије неколико дана сам и ја са својим синовима, који имају двије и четири године, сликао", рекао је Тошић, додајући да сви који желе да донирају слике или фотографије и тиме уљепшају боравак пацијентима у УКЦ РС могу да се јаве њему на емаил педјат80@гмаил.цом, на број телефона 065/833-695 или поруком на Фацебоок страници - Једна слика за љепши поглед,преносе Незвисне новине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана