Продужени боравак помоћ запосленим родитељима

Илијана Божић
Продужени боравак помоћ запосленим родитељима

БАЊАЛУКА - Проширени програм у овој школској години похађа 1.674 основца нижих разреда, а од 26 централних школа продужени боравак организован је у њих 19, као и у Центру "Заштити ме".

Казали су то за "Глас Српске" из Министарства просвјете и културе Републике Српске и додали да је број школа са продуженим боравком условљен могућностима и заинтересованошћу родитеља. 

- Потребно је да постоји одговарајући простор, опрема, наставна средства, кадар те број ученика за формирање групе - рекли су из Министарства и додали да највише ђака иде у продужени боравак у ОШ "Свети Сава" на Лаушу. 

Директор те школе Мирослав Попржен рекао је да имају шест васпитних група по 30 ученика, што је најмање 160 ђака. 

- Имамо најбоље услове у граду, ђаци су посебно одвојени тако да веома добро функционише. Продужени боравак је до ове године био бесплатан. Министарство просвјете финансирало је запослене, а материјалне трошкове сносиле су локалне заједнице. Међутим, то је било недовољно за финансирање потреба боравка за цијелу годину - рекао је Попржен, који је и предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије. 

Нагласио је да од прошле године измјеном Закона о проширеном програму трошкове плаћају родитељи.

- Тим директора одлучио је да то у свим школама буде 20 КМ на годишњем нивоу - истакао је Попржен. Додао је да постоји потреба за овим програмом у подручној школи на Павловцу, те да због недостатка простора програм немају школе на Петрићевцу и Старчевици. 

Директор приватне предшколске установе "Андреј" Сањин Бузаџија казао је да у школској 2019/2020 није био организован продужени боравак, јер није било захтјева родитеља.

- За наредну годину понудићемо програм продуженог боравка, гдје би дјеца боравила, била одвожена до школе и враћана по завршетку наставе. Цијена би била око 150 КМ - рекао је Бузаџија.

Милана М. каже да јој продужени боравак значајно олакшава радни дан.

- Коју год смјену да радим, много је лакше кад мој син, првачић, послије часова сачека у продуженом боравку, него да морамо супруг или ја да излазимо с посла да га возимо кући - рекла је Милана
 

Попис школа

Школе које имају продужени боравак су: "Бранко Ћопић", "Доситеј Обрадовић", "Змај Јова Јовановић", "Петар П. Његош", "Бранислав Нушић", "Иван Горан Ковачић", "Свети Сава", "Јован Цвијић", "Иво Андрић", "Алекса Шантић", "Вук С. Караџић", "Борисав Станковић", "Георги С. Раковски", "Мирослав Антић", "Десанка Максимовић", "Милан Ракић", "Станко Ракита", "Јован Дучић", подручна школа "Милош Црњански" те Центар "Заштити ме".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана