Продужени боравак похађа 1.875 основаца

Јована Ивановић
Продужени боравак похађа 1.875 основаца

БАЊАЛУКА - Продужени боравак у овој школској години похађа укупно 1.875 основаца нижих разреда, а пројекат који је организован у 26 централних и девет подручних одјељења бањалучких школа олакшица је запосленим родитељима јер дјеца имају активности док они не заврше с послом.

Рекао је то за "Глас Српске" начелник одјељења за односе са јавношћу Министарства просвјете и културе Марио Ћумуровић истакавши да највећи број малишана борави у Основној школи "Доситеј Обрадовић".

- Укупно 177 дјеце распоређено је у шест група у овој школи. На другом мјесту је школа "Свети Сава", која има 158 ђака, такође распоређених у шест група - истакао је Ћумуровић.

Он је нагласио да је продужени боравак организован у двије смјене.

- Ђаци у продуженом боравку могу бити прије почетка и након завршетка наставе - истакао је он.

Овај вид образовања, како каже Ћумуровић, финансира министарство, али само у сврху накнада за учитеље.

- Локална самоуправа школе која организује продужени боравак сноси трошкове за школску опрему - навео је Ћумуровић. Према његовим ријечима, о исхрани дјеце у продуженом боравку одлучују родитељи.

- Они имају могућност избора уговора који укључује исхрану или оног без  исхране. У случају да изаберу први, они финансирају трошкове - казао је Ћумуровић.

Истиче да је циљ продуженог боравка пружање подршке како ученицима тако и родитељима, а рад се реализује на основу програма који обухвата помоћ и подршку ђацима у учењу, али и слободне активности.

Предсједник Актива директора основних школа Мирослав Попржен рекао је за "Глас" да је запосленим родитељима продужени боравак олакшица.

- Малишани могу да се друже са својим вршњацима у времену од седам до 19 часова сваки радни дан, зависно од обавеза које имају родитељи. Дакле, они могу у школи да бораве цијели дан или два до три сата - истакао је Попржен.

Додаје да школа која планира организацију продуженог боравка, осим материјалних и техничких услова, треба да обезбиједи одговарајући број заинтересованих ученика.

 - Све школе које су испуниле услове, добиле су сагласност из министарства за организовање продуженог боравка. За васпитну групу потребно је минимум 15 дјеце - нагласио је Попржен.

Он је објаснио да ови услови нису једина ограничења, те да проблем представљају и просторни капацитети због којих школе у Бањалуци са више од 400 ђака немају организацију продуженог боравка.

- Примјери су Основна школа "Свети Ћирило и Методије" у Пискавици као и Основна школа "Младен Стојановић" у Бронзаном Мајдану - казао је Попржен.

Укупан број

Укупан број основних школа у Републици Српској које у школској 2022/2023. години организују продужени боравак је 114, и њиме је обухваћено укупно 9.637 ученика, а у чување је укључен и јутарњи боравак, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

- Јутарње чување организовано је у укупно 35 школа и њиме је обухваћено 1.429 ученика - рекао је Марио Ћумуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана