Про­дав­ци по­клањају пре­зре­ло во­ће

Да­ни­је­ла Сто­ка­нић
Про­дав­ци по­клањају пре­зре­ло во­ће

Бањалука - Про­дав­ци на бањалу­чким пи­ја­ца­ма при­ну­ђе­ни су да због не­сно­сних вру­ћи­на сни­жа­ва­ју ци­је­не во­ћа и по­врћа, а у по­је­ди­ним си­ту­аци­ја­ма чак их и по­клањају.

У то се ју­че увје­ри­ла и еки­па "Гла­са Српске", ко­ја их је по­сје­ти­ла на ра­дном мјес­ту на 40 сте­пе­ни Цел­зи­ју­са, упркос чињени­ци да је по­сли­је 11 ча­со­ва пи­ја­ца, као и град­ске ули­це, би­ла го­то­во пус­та.

Ду­го­го­дишњи про­да­вац на град­ској "Тржни­ци" Ву­ка­шин Ми­лић ка­же да хра­ну мо­ра држа­ти у бе­тон­ским бо­ксо­ви­ма гдје је хла­дни­је па мо­же из­држа­ти ове троп­ске да­не.

- У си­ту­аци­ји смо да про­дав­це ри­бе и мли­је­чних прои­зво­да мо­ли­мо да на­ше на­мир­ни­це осјетљиви­је на вру­ћи­не, као што су кар­фи­ол, бро­ку­ла, ба­на­не, брес­кве, ста­ве у фри­жи­де­ре ка­као не би ис­тру­ну­ле - ре­као је Ми­лић.

Њего­ва ко­ле­ги­ни­ца Јор­го­ван­ка Јур­ко­вић нес­трпљиво је че­ка­ла 13 ча­со­ва да са по­сла, ка­као ка­же, по­бје­гне ку­ћи, јер не мо­же из­држа­ти ве­ли­ке вру­ћи­не.

- Нај­ви­ше ми је жао овог во­ћа и по­врћа, за чи­ју сам на­бав­ку да­ла брдо нов­ца, а сад га по­клањам да га не бих мо­ра­ла ба­ци­ти. Ју­трос сам не­кој же­ни за не­што ма­ло нов­ца про­да­ла пет ки­ло­гра­ма кај­си­ја, чис­то да не про­па­дне - при­ча Јур­ко­ви­ће­ва.

Ни­шта боља си­ту­аци­ја ни­је ни на Но­вој пи­ја­ци код Мил­ке Лу­кић, ко­ју смо за­те­кли ка­ко пре­би­ре тру­ло во­ће и по­врће.

- До 11 ча­со­ва и бу­де му­ште­ри­ја, по­сли­је то­га на­иђе тек по­не­ко, па и ми одла­зи­мо ра­ни­је не­го ина­че. Пре­тпос­тављам да је сви­ма ла­кше оти­ћи до мар­ке­та у ку­по­ви­ну гдје пос­то­је  кли­ма-уре­ђа­ји па је и ро­ба очу­ва­на - ре­кла је Лу­ки­ће­ва.

До­да­ла је да во­ће и по­врће за­ли­ва во­дом ка­ко би ко­ли­ко-то­ли­ко одржа­ло свје­жи­ну, а на кра­ју ра­дног вре­ме­на сни­зи ци­је­не и испод на­ба­вних.

Про­да­вац Ми­ћо Штрбац ис­та­као је да је, ка­ко не би ба­цио сву ро­бу и вра­тио се ку­ћи ма­шу­ћи ру­ка­ма, спус­тио ци­је­ну и до 50 од­сто.

- У слу­ча­ју ве­ћих тем­пе­ра­ту­ра не­ће ми пас­ти на па­мет да до­ђем на по­сао. Ово је па­као! Ај­де да бар шта за­ра­дим, не бих жа­лио што сам до­шао. Су­де­ћи по изло­же­ном во­ћу по­ла ћу га мо­ра­ти ба­ци­ти, нај­ви­ше ба­на­на и диња - ре­као је Штрбац.

Пен­зи­онер­ка Ан­ки­ца Кне­же­вић ју­че је на пи­ја­цу по на­мир­ни­це до­шла са­мо за­то што мо­ра.

- Ку­пи­ла сам во­ћа и по­врћа да ми мо­же би­ти на­ре­дних не­ко­ли­ко да­на, јер је по овој вру­ћи­ни не­мо­гу­ће би­ло гдје изла­зи­ти - ре­кла је Кне­же­ви­ће­ва.

Ин­спе­кци­ја

Град­ска ин­спе­кци­ја је због ви­со­ких тем­пе­ра­ту­ра по­ја­ча­ла кон­тро­ле ис­пра­внос­ти прои­зво­да, ко­ји се про­да­ју на отво­ре­ном, одно­сно мли­је­чних и ме­сних прои­зво­да, во­ћа и по­врћа и сла­до­ле­да.

- Апе­лу­је­мо на про­дав­це да и даље во­де ра­чу­на и по­ја­ча­ју хи­ги­је­ну, ка­ко ли­чну, та­ко и прос­то­ра и рас­хла­дног уре­ђа­ја и опре­ме - по­ру­чи­ли су у Град­ској упра­ви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана