Продата свега једна од 690 гаража

Данијела Стоканић
Продата свега једна од 690 гаража

Бањалука - Градска управа је у току прошле године продала једну од укупно 690 гаража, колико их тренутно има у власништву. Остварен је приход од 11.360 КМ.

Како су објаснили у Градској управи, тренутно се у поступку продаје налази још 47 гаража, за које се пријавило 150 заинтересованих. Град је ове гараже понудио на продају још у децембру прошле године.

- Међутим, у 2012, 2013. и 2014. години продато је 187 гаража. Новац од продаје некретнина, у овом случају гаража, користи се за финансирање обавеза града, уређење градског грађевинског земљишта и за трајно рјешавање стамбеног питања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида - рекли су у Градској управи.

Према ријечима економског аналитичара Зорана Павловића, цијене свих некретнина су у стагнацији, тако да је тешко продати нешто што на тржишту има мању вриједност него раније.

- Рецимо, цијене гаража од прије двије-три године су биле реалне и тад их је било могуће продати. Међутим, како су године одмицале и цијене гаража су мијењане, што град очигледно није пратио или није препознао као потребу - рекао је Павловић.

Додао је да је, поред тога, све мање купаца гаража због тешке финансијске ситуације, јер се становници све више на неки начин суздржавају од непотребног трошења новца. 

- У граду има све више возила, а све мање новца. За неког ко вози аутомобиле од 5.000 до 6.000 КМ, а то је већина становника, гаража од 12.000 КМ је прескупа. Гаража се исплати возачу који има скупоцјенији аутомобил, али данас је мало таквих - истакао је Павловић.

Такође, један од проблема представља и могућност укњижавања гаража, јер да би неко укњижио ову некретнину као своје власништво, мора имати уредне папире, што кошта и захтијева пуно времена.

Становник Равногорске улице у насељу Нова варош Миленко Стојчић каже да за куповину гараже нема новца, те да ће своје возило и убудуће држати под ведрим небом.

- Никако ми се не исплати да купим гаражу, коју не могу наћи испод 10.000 марака, за аутомобил који је три пута јефтинији. Исплативије ми је замијенити ауто, јер гаража је данас постала луксуз - истакао је Стојчић.

Локације

Гараже којима град тренутно располаже налазе се у готово свим урбаним дијеловима града.

Те гараже лоциране су у насељима Борик, Обилићево, Старчевица, Центар два, Нова варош, Кочићев вијенац као и на Булевару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана