Проблеми становника Бастаса, Карановца и још неколико насеља: Дивљач пустоши поља кукуруза

Милош Васиљевић
Проблеми становника Бастаса, Карановца и још неколико насеља: Дивљач пустоши поља кукуруза

БАЊАЛУКА - Дивље свиње, али и друге животиње пустоше кукурузишта у приградским насељима Бастаси, Карановац и другим мјестима дуж десне обале Врбаса.

Пољопривредници тог краја кажу да не знају како да изађу на крај, не само са свињама, већ и са дугом дивљачи која им бере љетину.

Мјештани Бастаса потврдили су за “Глас Српске” да су им у години када им временске прилике нису ишле на руку само још недостајале дивље свиње да докрајче ионако слабе приносе.

- На јадног ратара иде свака невоља. Ако невријеме није уништило наше усјеве, онда је то нека друга да тако кажем пошаст. Мени су свиње у протеклих 15, 20 дана појеле и уништиле 500 стабљика кукуруза, наравно због његових плодова - прича становница Бастаса, која није жељела да јој име објавимо.

Она је додала да су готово преполовиле род на имању њене породице.

- Успјели смо да поставимо ограду, да заштитимо колико-толико оно што је остало. Међутим, сада поље пустоше птице креје и јазавци - рекла је она.

Каже да јој на ум није пало да оружјем спречава лопове на четири ноге.

- Чини ми се да би се, када би одјекнуо први пуцањ, органи реда створили пред кућом. Моје јесте да браним своју љетину, али више не знам како. Можда би ловци могли помоћи овом народу да бар нешто жита и поврћа остане за нас и наше домаће животиње - прича наша саговорница и додаје да се није обраћала градским властима и ловачком удружењу.

Стручно лице за ловство у Ловачком удружењу “Змијање” Дарко Јованић рекао је за “Глас Српске” да је популација дивљих свиња у њиховом ловишту у оптималној бројности за ово доба године.

- Штете на усјевима љети су уобичајене, јер је у току млијечно зрење кукуруза, што је јако привлачно за дивљач. Важно је истаћи да је дивља свиња заштићена ловостајем. Власници сами морају да штите имовину, али да не наштете животињама - рекао је Јованић.

Према његовим ријечима, то подразумијева постављање ограда и електричних плашилица.

- Тај вид заштите увијек је био ефикасан на овим просторима. Пратићемо стање популације и уколико дође до процјене да су се намножиле и премашиле оптималан број, предузимаћемо мјере. Сада је све у рукама власника - рекао је Јованић.

Још једном је апеловао да је забрањено коришћење оружја.

- Пуцати могу само ловци уз одређене дозволе. Власници имања могу бацити петарде, ложити ватру уз велику дозу опреза и користити електричне пастире. Тако ће отјерати дивљач од својих засијаних парцела - рекао је Јованић.

Медвједи

Дарко Јованић је истакао да се у потрази за храном и медвједи спуштају у приградска насеља.

 - Имали смо јуче позив мјештана улице Старог Вујадина на врху Старчевице гдје је био медвјед у кукурузишту. Није направио велику штету, али их је страх што се приближио кућама. Ова година је лоша и у природи. Дивљачи недостаје хране па у потрази за њом силази близу кућа. И кошнице са медом су честа мета медвједа - рекао је Јованић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана