Проблеми ђака Основне школа Свети Сава на Лаушу: Физичко у сали тек од шестог разреда

Данијела Стоканић
Проблеми ђака Основне школа Свети Сава на Лаушу: Физичко у сали тек од шестог разреда

Бањалука - Часове физичког васпитања у сали, једног од најомиљенијих предмета међу основцима, ученици Основне школе "Свети Сава" на Лаушу осјете тек када крену у шести разред. Разлог је неадекватна фискултурна сала, која је премала за 1.318 ученика.

- Наши ученици до петог разреда часове физичког васпитања одржавају у учионици, холу или на вањском игралишту. Садашња сала из давне 1969. године направљена је за потребе 800 ђака, колико их је тада похађало наставу. Данас, у 21. вијеку, ми имамо проблем да дјецу тек у шестом разреду први пут уведемо у фискултурну салу, а најбитније фазе развоја ученика су од првог до петог разреда, кад је ријеч о овом предмету. Већа и модернија сала је пријека потреба - прича директор школе Мирослав Попржен.

Према његовим ријечима, за нову фискултурну салу постоји сва потребна документација још из 2007. године.

- Сала је планирана уз саму школу. Нажалост, тај дио пројекта никад није реализован, због тешке финансијске ситуације. Поново смо аплицирали код Министарства просвјете и културе Републике Српске - рекао је Попржен.

Додао је да од надлежног министарства имају обећање да ће у 2016. години, ако буде икакве могућности, Влада РС у буџету планирати новац за изградњу спортске дворане.

- Ријеч је о сали која би задовољила потребе не само школе него и осталих мјештана овог насеља, које има 30.000 становника. Немамо ниједан објекат сличног типа, ни за јавна окупљања ни за потребе школе - истакао је Попржен.

По већ постојећој пројектној документацији за ове намјене би требало око 2,5 милиона марака.

- Изградњом дворане имали бисмо оптималне услове за све видове наставе - истакао је Попржен.

Према његовим ријечима, неопходно би било замијенити столарију на старом дијелу ове школе, која није мијењана откад је школа направљена 1969.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да су у протеклом периоду за доградњу и санацију ОШ "Свети Сава" издвојили 1,7 милиона марака, а град 2,4 милиона марака.

- Када примимо захтјев ОШ "Свети Сава", размотрићемо његову оправданост и заузети став - казали су у Министарству.

Клизалиште

Ученици ове основне школе у наредном периоду имаће прилику да се опробају и у клизању. На игралишту је тренутно постављено клизалиште.

- За вријеме часа физичког васпитања сви ученици наше школе имаће обуку из клизања, коју ће спроводити стручна лица. Клизалиште је постављено захваљујући разумијевању људи Забавног парка "Лорена" - рекао је Попржен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана