Проблем са алкохолизмом имају и школарци: Прва пијанства већ са десет година

Илијана Божић
Проблем са алкохолизмом имају и школарци: Прва пијанства већ са десет година

Бањалука - Опијање представља озбиљан друштвени проблем, а алармантно је да се старосна граница код алкохоличара стално смањује, па тако са чашицом проблем имају чак и десетогодишњаци.

Начелница Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Нера Зивлак-Радуловић казала је “Гласу Српске” да се клубу обраћају за помоћ најчешће старији од 40 година, али да се старосна граница стално спушта.

- Посљедњих година све чешће се срећемо са млађим алкохоличарима, а што раније крену пити, теже су и посљедице. Прве конзумације алкохола, нажалост, почињу већ са 10, 11 година. Наши најмлађи чланови имају око 30 година - казала је Зивлак-Радуловић.

Додала је да тренутно кроз програм пролази око 30 алкохоличара, те да зависници најчешће долазе под притиском породице, закона или због нарушеног здравственог стања. 

- Рад са њима углавном почиње кад су већ оштећени витални органи, нарушено психичко, професионално и породично функционисање. Зависници не долазе на лијечење, јер се болест споро развија, па се не осјети прелаз између друштвено прихватљивог конзумирања алкохола и развоја болести - истакла је Зивлак-Радуловић, која је и предсједница Клуба лијечених алкохоличара.

Додала је да друштво толерише опијање до крајњих граница, те да код зависника постоји страх да ће их околина жигосати.

- Свијест о овом пороку у нашем окружењу није довољно развијена, чак се може рећи да је на изузетно ниском нивоу. Алкохоличари се боје када чују да би требало да се лијече у психијатријским установама. Наша култура би требало да подржи оне који схвате да им је лијечење потребно - казала је Зивлак-Радуловић.

Истакла је да је на лијечењу више мушкараца него жена.

- Код нас и у свијету се однос између мушкараца и жена који пију смањио. Некада је било 15 мушкараца на једну жену. Данас је тај однос три мушкарца на једну жену - истакла је Зивлак-Радуловић.

У Клубу лијечених алкохоличара за 13 година помоћ је потражио велики број Бањалучана који су рјешење свакодневних проблема покушавали наћи на дну чашице. 

Бивши алкохоличар, који није желио да му наводимо име, казао је да на прву терапију није отишао својом вољом.

- Нисам ишао код доктора, јер сам сматрао да немам проблем. Мислио сам да могу увијек да престанем сам да пијем, те да сви око мене преувеличавају тај проблем. О болници нисам ни размишљао, јер би то значило да нисам нормалан и људи би о мени свашта причали - испричао је овај бивши алкохоличар.

Овај излијечени алкохоличар је рекао да га је породица натјерала да се јави стручним лицима.

- Спасили су му живот, јер су ме натјерали да се јавим у Клуб лијечених алкохоличара, због чега сам им веома захвалан - испричао је овај бивши алкохоличар.

 

Тим за помоћ 

Нера Зивлак-Радуловић казала је да се њиховом тиму за помоћ могу обратити и они који немају здравствено осигурање, али да се услуге у здравственој установи наплаћују.

- Лијечење у клубу траје од три до пет година. Они који заврше програм могу да напусте клуб и наставе апстиненцију самостално. Једни долазе као дио ванинституционог третмана, а други у групу подршке која је у саставу амбулантно-поликлиничког третмана - казала је Зивлак-Радуловић. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана