Приватно обезбјеђење ускоро и у школама

Данијела Стоканић
Приватно обезбјеђење ускоро и у школама

Бањалука - Безбједносна ситуација на подручју града је, посебно кад су у питању васпитно образовне установе, као и остала мјеста гдје се окупља велики број људи, на задовољавајућем нивоу. Безбједност ученика у наредном периоду, биће још већа, а могуће је и увођење приватних агенција за безбједност у школе.

Закључено је ово јуче на заједничком састанку у Градској управи, градоначелника Слободана Гаврановића са представницима основних и средњих школа, Центра јавне безбједности, "Водовода", Универзитета и Центра за предшколско васпитање и образовање. 

Према ријечима Гаврановића, био је то други састанак овог типа, а све како би безбједност грађана била на што већем нивоу, посебно због предстојећих празника.

- Безбједност најмлађих становника града је на првом мјесту. Разлог појачане безбједности у граду су, између осталог, терористички напади у Зворнику, Паризу и другим мјестима - рекао је Гаврановић.

Додао је да је циљ терориста да унесу немир, страх и панику међу становништво како би избјегавали манифестације и друга масовна окупљања.

-  Међутим, ми мислимо обрнуто. Појачаним мјерама треба да одговоримо на те потенцијалне опасности спремношћу да се са њима суочавамо, те да брижно и темељито организујемо све скупове у складу са прописима - истакао је Гаврановић.

Начелник ЦЈБ Бањалука Бошко Панџа истакао је да о безбједности треба да брину сви.

- Све ћемо учинити како бисмо анимирали руководиоце установа, предузећа и институција да повећају ниво самозаштите, с обзиром на то да полиција не може бити на сваком мјесту. Полиција пружа помоћ и обилази установе, институције и објекте од виталног значаја - рекао је Панџа, додајући да је појачано присуства полиције на терену видљиво.

Предсједник Актива директора основних школа Душан Мишљеновић рекао је да је састанак био веома користан за подизање нивоа мјера за безбједност у школама.

- Међутим, ми смо већ одређене активности у вези са овим питањем у школама спровели на захтјев Министарства просвјете и наше самосталне процјене. Стање је добро и све школе су на улазе поред ђака поставиле и одрасле особе - рекао је Мишљеновић.

Такође, на овом састанку је било ријечи и о лажној дојави о постављеној бомби у ОШ "Змај Јова Јовановић". Директор ове школе Дијана Богдановић истакла је да су због лажне дојаве  родитељи ученика ове образовне установе предложили ангажовање неке од приватних агенција за обезбјеђење.

- На њихов захтјев сам затражила понуде од три Агенције, које су прослијеђене предсједнику Савјета родитеља. Цијена је до шест КМ по сату. Коначна одлука ће бити донесена идуће седмице - рекла је Богдановићева, додајући да ова школа има и видео надзор. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана