Приватна ложишта повећавају загађеност

А. Ј.
Приватна ложишта повећавају загађеност

Бањалука - Република Српска суочава се са великим еколошким проблемима, а у Институту за заштиту и екологију као главни узрок наводе високу загађеност ваздуха.

Стање животне средине није на завидном нивоу, чему свједоче и одређени параметри квалитета ваздуха који у зимском периоду одступају од граничних вриједности.

- Због повећаног сагоријевања фосилних горива, успореног саобраћаја, лоших временских прилика и индустријске производње у зимским данима долази до већег аерозагађења - каже директор Института за заштиту и екологију Предраг Илић и додаје да Бањалука предњачи по загађености ваздуха у РС.

У Хидрометеоролошком заводу РС кажу да се мјерење квалитета ваздуха врши у пет градова Српске - Бањалуци, Бијељини, Броду, Угљевику и Гацку.

Из Термоелектране "Угљевик", која је задужена за мониторинг ваздуха, за ту општину поручују да посљедњих дана није дошло до прекорачења граничних вриједности емисија и да је квалитет ваздуха непромијењен у односу на претходне године.

У општини Бијељина немају релевантне податке о стању квалитета ваздуха, али наглашавају да је због повећања индивидуалних ложишта извјесно веће загађење.

- По мјерењима из прошлог мјесеца највећа загађеност забиљежена је у јутарњим и вечерњим часовима, која је изнад граница оптималне - тврди инспектор екологије у општини Бијељина Биљана Мачковић.

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука Косана Станетић каже да висок степен загађености неповољно утиче на здравље људи, а посебно када су у питању респираторни органи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана