Припреме за сезону гријања увелико почеле

Катарина Шапоња
Припреме за сезону гријања увелико почеле

БАЊАЛУКА - Крајем љета и с доласком јесени бројни грађани ужурбано припремају своје домове за хладне дане, због чега су димњачари увелико на терену с рукама пуним посла.

Грађани који се грију на дрва и друга чврста горива желе да са чистим димњацима дочекају сезону ложења, а свака зима доноси своје изазове. Због тога су димњачари ту да осигурају да сваки димњак буде спреман за хладне ноћи. Директор Привредног друштва “Пламен” Горан Каралић каже да је сезона чишћења оџака почела прије десетак дана.

- То увијек зависи од температуре. Чим захлади људи нас зову, а тренутно имамо три радника који обављају овај посао - рекао је Каралић.

Чишћење димњака, како наводи, наплаћују 40 марака на кући, а на зградама је цијена 20 марака по етажи и већином раде само на територији Бањалуке.

- Највећи проблем код запуштених димњака је што може доћи до запаљења и ако се не санира може доћи до још горег сценарија - казао је он.

Додао је да се ово предузеће поред чишћења димњака бави и сервисом ватрогасних апарата, сервисом котлова на чврсто гориво те пуњењем боца угљен-диоксидом.

Бањалучанин Златко Ратковић, који већ годинама одржава димњаке у домаћинствима на територији града и шире, каже да је већ увелико на терену, али да највише посла има у октобру и новембру.

- Веома је важно редовно одржавати димњаке те их чистити најмање једном годишње. Уколико су двије или три пећи на једном оџаку, препоручује се чишћење и два пута годишње, да не би дошло до запаљења - истакао је Ратковић.

Према његовим ријечима, посао димњачара није нимало једноставан те се свакодневно излажу ризику због висине, као и клизавих и старих кровова.

- Деси се да затекнемо разна зачепљења, људи покушају сами да очисте димњаке па пронађемо у њима тегове, кугле и четке. Појединци их не чисте и по пет, десет година - рекао је Ратковић и апеловао на грађане да на вријеме позову димњачаре и буду сигурни да ће зиму провести сигурно и топло.

Домаћица из Бањалуке Милена Р. каже да сваке јесени позове димњачара захваљујући чему безбједно ложе ватру током зиме.

- Мој супруг ради скоро читав дан, а ја сам та која претежно борави у кући и ложи ватру. Волим бити сигурна да неће доћи до неких проблема, јер стално кувам на шпорету - рекла је Милена.

Одржавање бунара

Димњачар Никола Јеремић каже да је сезона одржавања оџака почела те да му у чишћењу помаже неколико колега.

- Посла има преко главе. Од величине објекта зависи колико времена нам је потребно за чишћење димњака, али нам на кући отприлике треба од двадесет минута до пола сата - појаснио је Јеремић.

Поред димњака чисте и бунаре, а прије неколико дана, наводи он, човјек из Чокорских поља се отровао након што је попио воду из бунара који није дуго одржаван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана