Припреме за манифестацију у част великом писцу и народном трибуну: Обичајима оживљавају Кочићево огњиште

Александра Тодоровић
Припреме за манифестацију у част великом писцу и народном трибуну: Обичајима оживљавају Кочићево огњиште

БАЊАЛУКА - С циљем оживљавања Кочићевог огњишта припремљен је посебан културно-умјетнички програм који ће у оквиру 56. Кочићевог збора бити одржан на огњишту у Стричићима, гдје се родио народни трибун и писац Петар Кочић.

Управо најзначајнији дио овогодишње манифестације биће одржан на Кочићевом огњишту, које чини пет објеката, родна кућа Петра Кочића, дводијелна динарска планинска кућа брвнара, двије зградице и амбар.

У сарадњи са Музејом Републике Српске у протекле четири године од ових пет уређена су три објекта и ове године биће оживљени обичајима из Кочићевог времена.

Намјера Градске управе је да у сарадњи са другим установама и организацијама оживи Кочићево огњиште, да би се оно позиционирало као туристички локалитет.

- Ово је велики културни и туристички потенцијал и потрудићемо се да га оживимо да би Кочићево огњиште било посјећено, не само током августа, када се одржава Кочићев збор, него и током године. Зато је и окосница овогодишње манифестације у част великом књижевнику управо програм, као и изглед и оживљавање огњишта у Стричићима, на којем ће бити организовани бројни садржаји - казала је шеф Тима за комуникацију Градске управе Тања Вукомановић.

Додала је и да ће цијели простор бити додатно оплемењен у духу Кочића те да је центар Бањалуке већ уређен мотивима са Змијања.

Како је предвиђено, културно-умјетнички програм на Кочићевом огњишту биће приређен 29. августа у 10.30 часова у сарадњи Градске управе и Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и Удружења књижевника Републике Српске.

Оживљавање огњишта симболично ће почети паљењем ватре на Кочићевом огњишту. Након тога ће услиједити културно-умјетнички програм, у којем ће учествовати Академско културно-умјетничко друштво “Веселин Маслеша”, а наступиће мушка и женска пјевачка група, које ће извести сплет народних пјесама, фолклорна групе која ће извести “Пастирске игре” са Змијања, док ће програм завршити наступом “Маслешине” дјечије фолклорне групе. У програму ће учествовати и пјесници који ће говорити своје стихове.

Три локације

Кочићев збор, 56. по реду, биће одржан од 23. до 29. августа на три локације - у Бањалуци, Стричићима и Београду. Свечано отварање ове традиционалне манифестације биће уприличено 23. августа, у 20 часова, у парку “Петар Кочић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана