Припрема за школу од 2020. и у приватним вртићима?

Илијана Божић
Припрема за школу од 2020. и у приватним вртићима?

БАЊАЛУКА - Родитељи малишана који догодине крећу у први разред основне школе, а нису похађали вртић, могу да пријаве дјецу у програм припреме за школу до 25. октобра.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић је рекла за”Глас Српске” да би програм требало да почне 2. марта 2020. године те да ће трајати три мјесеца.

- Захтјевом, који смо упутили граду, молимо да родитељи буду ослобођени од плаћања. Програм ће трајати три сата дневно у времену од 17 до 20 часова сваког радног дана - рекла је Куртиновићева те додала да је тај захтјев у разматрању.

Она је истакла да је програм намијењен дјеци која из различитих разлога нису похађала неки од видова предшколског васпитања и образовања те за малишане из социјално угрожених породица.  

- Програм се бави свим аспектима развоја, али је поента да се дјеца социјализују и ослободе страха од колективног боравка у школи. То подразумијева васпитно-образовни вид, превентивно здравствени и социјални вид, односно све аспекте развоја - рекла је Куртиновићева.

Она је истакла да са дјецом раде дипломирани васпитачи и да  Министарство просвјете и културе РС финансира програм који се спроводи у свим локалним заједницама.

- У Центру за предшколско васпитање и образовање до сада смо имали отприлике 16 група, али програм се организује и у појединим основним школама. Новина је што ће се програм можда спроводити и у приватним вртићима - рекла је Куртиновићева.

Она је нагласила да се још не зна тачан број вртића у којима ће бити организован програм те да  ће  се реализовати у вртићима у којима је био и прошле године. 

- Морамо водити рачуна о просторним могућностима, потребама и броју пријава. Обично се програм реализује у осам великих објеката - рекла је Куртиновићева.

Сањин Бузаџија, из Удружења приватних предшколских установа, истакао је да је Министарство обавијестило приватне вртиће да до 31. октобра организују и спроведу процедуру за прикупљање информација о броју дјеце која би у приватном сектору похађала програм. 

- У фокус стављамо малишане. Циљ нам је да буду одобрене субвенције како би свако дијете могло да борави у предшколској установи, било приватној или државној - рекао је Бузаџија. 
 

Старија група

Сањин Бузаџија је истакао да су захтијевали прошле године да се дефинише програм припреме пред полазак у школу. 

- Нема потребе да дјеца која већ иду у вртић излазе из старијих група да би се уписивали у програм припреме за школу. Битно је нагласити да се ради о истом програму с тим што је програм припреме за школу намијењен за дјецу која никад нису ишла у вртић како би се припремила за наредну фазу васпитања и образовања - рекао је Бузаџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана