Приоритети конституисање скупштине и нови буџет града Бањалуке

Весна Поповић
Приоритети конституисање скупштине и нови буџет града Бањалуке

Бањалука - У Скупштини града ће у наредне четири године бити стабилна већина са 21 одборником од укупно 31, чиме су створени темељи да брзо конституишемо градску власт и бавимо се питањима која су важна за грађане - буџетом, комуналним плановима и програмима за идућу годину.

Рекао је то новоизабрани градоначелник Игор Радојичић који је у име СНСД-а у петак потписао споразум о формирању власти у граду са коалиционим партнерима. Потпис на овај документ ставили су и предсједник Народне скупштине РС и Градског одбора ДНС-а Недељко Чубриловић, предсједник ГО СП Раденко Комљеновић, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић и одборник националних мањина Саша Чудић.

- Вјерујем да скупштину града можемо конституисати у најкраћем року. Већину ће чинити 21 одборник јер ме је Миленко Јаћимовић обавијестио да остаје дио већине иако је иступио из Уједињене Српске и у новом сазиву ће бити независни одборник - казао је Радојичић.

Додао је да је предвиђена реорганизација у Градској управи те у јавним установама и предузећима.

- Биће укинута једна служба, као и четири одсјека. Они би требало да буду спојени са сродним одјељењима. Такође, формираћемо два нова одјељења, али се број руководећих позиција неће повећавати, напротив, могуће је само њихово смањивање. Нова систематизација радних мјеста биће од 1. јануара 2017. године и тешко је рећи колики ћемо имати укупно запослених. Када су у питању јавне установе и предузећа, већина руководилаца је још у мандату. Тамо гдје буде укидања или реорганизације моћи ће брже да дође до кадровских промјена - казао је Радојичић.

Казао је да ће ДНС дати предсједника Скупштине града те да се нада да ће то бити Будимир Балабан.

- Замјеника градоначелника ће дати СНСД. Странка још није утврдила имена, али мој приједлог ће бити Срђан Амиџић. Имаћемо два потпредсједника Скупштине града, Сашу Чудића и кандидата СП-а, вјероватно Милана Милаковића. Остала имена ће странке предложити и надам се да ће се о њима партије усагласити - казао је Радојичић.

Недељко Чубриловић је рекао да су преговори ишли лако те да није било условљавања.

- Мислим да смо сви имали на уму да треба да направимо функционалну екипу која ће у интересу грађана радити у идуће четири године - казао је Чубриловић.

Раденко Комљеновић је истакао да је континуитет коалиционе сарадње три партије ојачан Уједињеном Српском и одборником Чудићем.

- Имамо лежерну скупштинску већину која ће доносити квалитетне одлуке - додао је Комљеновић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић нада се да ће будући резултати показати да је ова коалиција најбоље рјешење за Бањалуку.

- Ми ћемо са најбољим могућим кадровским капацитетом дати допринос - истакао је Стевандић.

Саша Чудић је рекао да ће са малим, али одабраним тимом бити дио скупштинске већине.

- У кампањи је било пуно ријечи, а пред нама су сада задаци и нека убудуће говоре наша дјела - нагласио је Чудић.

"Топлана"

Игор Радојичић је казао да ће новог директора "Топлане" предложити СНСД.

- Још се не зна ко ће то бити - додао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана