Прилагођавање паркинг-зона за смањење гужве у центру Бањалуке

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Одјељење за инспекцијске послове и комуналну полицију у Бањалуци најавило је прилагођавање паркинг-зона како би се смањиле саобраћајне гужве у центру града и повећало кориштење јавног превоза. Резултат тога би био да се смањи број долазака аутомобилима на посао у централну градску зону, објаснили су из Градске управе.

Прилагођавање паркинг зона дефинисано је новим Правилником о условима, начину кориштења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима на којима је уведена наплата паркирања на подручју града, чија ће примјена почети од 15. августа.

Анализа је показала да је велики број оних који своје четвороточкаше, због јефтиног паркирања, цијели дан остављају на паркингу у централној градској зони, чиме се директно утиче на смањену употребу паркинга за друге кориснике, наводе из Градске управе.

На тај начин они који долазе у центар града и треба нешто да ураде и задрже се не могу да нађу слободно мјесто, већ круже по централној градској зони стварајући додатну гужву и застоје, па се веома често одлуче за непрописно паркирање на тротоару и другим мјестима угрожавајући безбједност саобраћаја.

Из Градске управе су навели да су се управо због тога одлучили да прилагоде паркинг-зоне, уз напомену да циљ није прикупљање новца за буџет већ искључиво саобраћајна политика.

Бањалука планира и увођење паркинга за мотоцикле, као и унапређење начина наплате ове услуге путем платних картица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана