Прикупљено више од 200 врећа смећа из Врбаса

Срна
Прикупљено више од 200 врећа смећа из Врбаса

Бањалука - У оквиру Иницијативе “Чист Врбас”, успјешно је окончана еколошка регата, чији су учесници сакупили више од 200 врећа смећа и велику количину дрвног отпада, трулих стабала и нагомиланог шибља.

Регата је обухватала чишћење корита и приобаља ријеке Врбас на дијелу тока од насеља Рекавице до Карановца.

Предсједник Рафтинг клуба “Кањон” Александар Пастир рекао је да је е онж за домаћина Свјетског првенства у рафтингу 2021. године”, рекао је Пастир.

Фокус акције, у којој су учествовали чланови клуба “Кањон”, љубитељи природе и еколози, био је да се уклони отпад, нагомилан након поплава и пуцања заштитне мреже узводно од Хидроелектране Бочац, саопштено је из Рафтинг клуба “Кањон”.

Пуцање заштитне мреже на језеру Бочац узроковало је да додатно изливање десетине тона плутајућег отпада које се упутило према Хидроцентрали “Бочац”, а дио тог отпада је прошао и у кањон низводно на дионицу на којој се одржавају свјетска такмичења, као и туристичка регата у оквиру Иницијативе “Чист Врбас”.

Еколошка рафтинг регата почела је у уторак, 6. августа, из Рафтинг центра “Кањон” у Карановцу.

Иницијативу су и ове године подржали град Бањалука, УНДП и компанија “Кока-кола”.

Трећа туристичка регата у оквиру овогодишњих активности Иницијативе “Чист Врбас” биће одржана 17. августа на дионици од Крупе на Врбасу до
Карановца.

Све активности реализују се у оквиру Иницијативе “Чист Врбас”, и у духу су Повеље “За чист Врбас” која је потписана у мају 2013. године у Доњем Вакуфу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана