Прикупљено 60 хиљада евра за операцију Сергеја Ступара

ГС
Прикупљено 60 хиљада евра за операцију Сергеја Ступара

БАЊАЛУКА -  Младић Сергеј Ступар (20) дуже од 100 дана се налази у коми, а његова мајка Свјетлана, која је велики борац, уз помоћ добрих људи успјела је да скупи цјелокупан износ за његову операцију која би требала бити у јануару.

Млади Сергеј се протеклих дана борио и са вирусом корона и упалом плућа, али је и то успио да прегура.

То је за Српскаинфо потврдила његова мајка Свјетлана Ступар која прича да је стање тренутно исто, да нема значајнијег напретка. Сергеја због вируса корона није могла посјетити 13 дана.

-То ми је био некако најтежи период од почетка. Сада чекамо позив из Загреба од докторице која нам треба јавити термин, па би он требао или крајем ове године или иза Нове године да иде у Загреб на претраге за операцију. Претраге су јако битна ставка јер ће оне показати да ли је он кандидат за ту операцију. Операција се не изводи на свакоме. Молимо се Богу да ће Сергеј те претраге завршити како треба и да ће задовољити и да ће у јануару отићи на ту операцију – прича ова храбра мајка.

У протеклом периоду организван је низ хуманитарних акција за помоћ Сергеју, које су уродиле плодом. Скупљен је сав износ за операцију у износу од 60.000 евра.

-Што се тиче хуманитарне акције, то је мало стало уназад мјесец дана јер нисам ни ја била нешто активна у вези тога. Али су скупљена довољна средства за операцију, што је мени најбитније, да знам да сам ту мирна. Видјећемо да ли ће бити додатних трошкова у виду лијечења, па ћу гледати да поново покренем хуманитарну акцију. За саад ми је битно да имам довољно новца да могу да покријем операцију, па ћемо након тога видјети. Уколико буде потребе, свакако ћу се поново ангажовати, али сам презадовољна како су људи одреаговали и притекли у помоћ. Рекла сам милион пута, не знам како ћу се захвалити тим људима који су помогли, и даље помажу. Читав град је уз мене, свакодневно добијам поруке подршке, стално ме питају треба ли још некако помоћи и на који начин. Што се тога тиче ја сам без ријечи – истакла је Свјетлана.

Када је у питању операција, Свјетлана каже да се она у овом дијелу Европе ради само у Загребу.

-Ради се о уградњи двије мале батеријице у мозак, тзв. дубока мозговна стимулација и ми се надамо да ће та операција код Сергеја повећати шансу за буђењем до 60 одсто, то су прогнозе доктора. То је задњи крик технологије у неурохиругији. Имамо ту срећу да то раде у Загребу, у Дубрави. Успјели смо некако доћи до доктора који ради ту врсту операције и сада требамо само проћи тај корак претраге и елиминације да ли ће он бити прави кандидат за ту операцију. Надамо се да хоће, па послије тога опет, Боже помози, чекамо – прича Свјетлана.

За трошкове лијечења, мајка Свјетлана мора издвојити око 3.000 марака за лијекове који су изузетно скупи. Сналази се, каже, како зна и умије.

-Нешто набављамо сами, неке лијекове нам набаве људи ван земље па не желе да узму новац. Стварно сам без ријечи за све што је урађено за нашу породицу – прича Свјетлана.

Младић је у коми од саобраћајне несреће која се догодила 24. јула у вечерњим часовима код Лакташа, када је Сергеј возилом “пежо” слетио са коловоза и задобио повреде главе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана