Прикупљање половних уџбеника за основце

Срна
Прикупљање половних уџбеника за основце

Бањалука - Удружење породица са четворо и више дјеце “Четири плус” из Бањалуке спроводи акцију прикупљања половних уџбеника за дјецу основношколског узраста из вишечланих породица.

Предсједник овог удружења Јован Радовановић рекао је Срни да заинтересовани уџбенике могу доставити у просторије Удружења у Улици Петра Рађеновића.

Према његовим ријечима, најпотребније су књиге за осми и девети разред, али су тражени и уџбеници за ниже разреде - од трећег до петог.

“Акција је усмјерена на основце јер средњошколци најчешће међусобно размјењују уџбенике”, навео је Радовановић.

Он је рекао да је више од 70 одсто вишечланих породица у Бањалуци незапослено, па им помоћ у виду уџбеника много значи, будући да вишечлане породице школују по четворо и више дјеце и у том погледу могу да уштеде.

“Настојимо да максимално помогнемо дјеци из породица које су наши чланови, али дајемо уџбенике и осталим удружењима, ако имамо довољно. На стању имамо око 40 комплета уџбеника које ћемо подијелити”, навео је Радовановић и додао да је већ подијељено десетак.

Радовановић каже да родитељи неријетко доносе школске књиге на размјену, што је од користи и за Удружење које ће књиге прослиједити другом дјетету, док они за своје дијете добијају потребне уџбенике.

“За одличне ученике од трећег до деветог разреда књиге су обезбијеђене у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске, док из Градске управе обезбјеђују комплете уџбеника за наше социјално најугроженије чланове”, каже Радовановић.

Он је рекао да Удружење има добру сарадњу са Унијом послодаваца Републике Српске која већ пет година почетком школске године обезбјеђује школски прибор за основце.

“И ове године очекујемо њихову помоћ”, рекао је Радовановић.

Радовановић је нагласио да уџбенике од Удружења могу добити и породице које имају једно или двоје дјеце, а које нису у могућности да их купе.

Он је подсјетио да је Удружење прошле године обезбиједило око 200 комплета половних уџбеника.

Удружење породица са четворо и више дјеце “Четири плус” броји 700 породица са подручја Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана