Приједлог одлуке о суфинансирању приватних вртића на наредној сједници Скупштине града: Субвенција по дјетету до 55 КМ

Јелена Танацковић
Приједлог одлуке о суфинансирању приватних вртића на наредној сједници Скупштине града: Субвенција по дјетету до 55 КМ

БАЊАЛУКА - Субвенционисање приватних предшколских установа у граду требало би да почне у априлу, а о приједлогу ове одлуке изјасниће се и одборници на сједници Скупштине града у четвртак.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је за “Глас Српске” да је циљ да убудуће не буде ниједно дијете на листи чекања.

- За ову намјену из буџета ће бити издвојено 1,2 милиона КМ. Добили смо све улазне податке од јавних и приватних вртића, тако да се надамо да ћемо у априлу почети да суфинансирамо приватне вртиће - рекао је Станивуковић.

Уколико одлука буде усвојена на Скупштини, Одјељење за друштвене дјелатности започеће пријем и обраду захтјева.

- Идеја градске администрације јесте да се омогући свим родитељима субвенција за боравак дјеце у приватним предшколским установама. У том смислу је припремљена одлука о утврђивању суфинансирања боравка дјеце у приватној предшколској установи на територији града - додају из Одјељења за друштвене дјелатности за “Глас Српске”.

Власница Предшколске установе “Кутак код баке” Јелена Бојанић рекла је да је на састанку, који је одржан у Градској управи, било ријечи о неколико могућих модела субвенционисања приватних вртића.

- Један од приједлога био је модел према платежној моћи родитеља, односно колику ко има плату да ће се на тај начин рангирати, што је нереално, јер свако дијете има право на једнак третман и на једнаке субвенције. Ипак, одлучено је да субвенција буде једнака за свако дијете, а износиће оквирно од 50 КМ до 55 КМ - казала је Бојанићева за “Глас Српске”.

Појаснила је да економска цијена вртића износи око 400 КМ.

- Драго ми је да су мало погледали и предшколске установе, много значи за почетак и тих 50 КМ - додала је Бојанићева.

Власници приватних вртића на подручју града раније су упозоравали да су посљедице епидемије довеле ове предшколске установе у незавидан положај и да ће без подршке институција бити приморани да повећају цијену услуга или да ставе кључ у браву.

Да би имали више дјеце у својим просторијама неки од вртића спуштали су цијене како би привукли дјецу. Тренутна цијена боравка у предшколској установи износи од 200 КМ до 500 КМ.

Топић

Шеф Клуба одборника СНСД у Скупштини града Драгослав Топић рекао је за “Глас Српске” да би требало да се донесе посебан правилник који би регулисао начин на који ће се суфинансирати приватни вртићи и на које категорије дјеце ће се односити.

- Мислим да је то још једна манипулација и да би ту требало суфинансирати приватне вртиће једнаким износом као и за државне вртиће, ако желимо изједначити сву дјецу у граду - нагласио је Топић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана