Прије 46. година Бањалуку погодио разорни земљотрес: Из рушевина никла љепотица VIDEO

Данијела Стоканић
Прије 46. година Бањалуку погодио разорни земљотрес: Из рушевина никла љепотица VIDEO

Бањалука - На данашњи дан прије равно 46 година, 27. октобра 1969, Бањалуку је погодио разорни земљотрес јачине девет степени Меркалијеве скале! Подрхтавањем тла од града младости и зеленила настао је град рушевина и прашине, насеља шатора и камп приколица, дјеце која су морала у избјеглиштво да би наставила школовање!

Данас, скоро пола вијека касније, из тог пакла изникла је љепотица! Бањалука је савремен универзитетски, привредни, финансијски, политички и административни центар!

Сат на тргу Крајине, чије су се казаљке зауставиле у девет часова и 11 минута, нијеми је свједок једне природне катаклизме која није успјела да убије дух и вјеру грађана у боље дане и љепше сутра.

Старији становници, којима су слике разрушеног града и данас у сјећању, кажу да је тог 27. октобра ујутро завладао општи хаос. Рушевине су биле посвуда, а град је остао без струје и воде.

Дана када је дрхтала земља са сузом у оку још увијек се сјећа и Видосава Михајловић (76), која је у том тренутку била на градској тржници.

- Тог кобног јутра сам кренула са сином у болницу, која је тада била смјештена преко Врбаса. На тржницу смо свратили да купимо доручак и само што смо ушли, нешто је затутњало и загрмјело. Настао је прави хаос - присјећа се ова старица док јој емоције навиру и сузе теку низ лице.

Додала је да је народ који се у том тренутку затекао у тржници панично бјежао.

- Чули су се врисак и јауци. И сад ми у глави одзвања глас сина који је, док је земља под нашим ногама подрхтавала, плачући викао: "Мајко, не дај ме." Ни сама не знам како смо се извукли из великог метежа - дрхтавим гласом прича ова старица.

Милан Стојановић (80) каже да је тог јутра, док се враћао са службеног пута, затекао општи хаос у граду.

- И сад ми пред очима стоји град у рушевинама и она паника људи. Није се знало да ли има и колико је погинулих. Сјећам се људи како су рашчишћавали рушевине и тражили повријеђене. Оном разорном претходио је један мањи земљотрес дан раније. Он очигледно није био схваћен као упозорење - казао је Стојановић.

Многи се сјећају разорене зграде "Титаника", Господске улице, великих оштећења чувене Реалне гимназије и уништених других бројних знаменитости. Навиру сјећања и на шаторска насеља по градским парковима, колоне ђака које возовима и аутобусима одлазе у друге градове да заврше започете разреде, војске и народа који чисте рушевине, помоћи која је стизала из свих крајева Југославије... Град младости први пут је остао без ње!

Привреда је такође претрпјела значајне губитке. Сва предузећа су наредни период радила са знатно смањеним капацитетима, а нека су потпуно престала са производњом.

Огроман напор њених становника и помоћ из свих крајева бивше Југославије и свијета учинили су да је Бањалука и данас један од најљепших градова југоисточне Европе.

У Хидрометеоролошком заводу Републике Српске истакли су да је, поред овог, Бањалуку погодио јак земљотрес 13. августа 1981, чија је снага била између седам и осам степени Меркалијеве скале. И он је проузроковао штету на многим објектима у граду, али, на сву срећу, није било жртава.

Обнова

Трагедија која је погодила Бањалуку 1969. године подигла је на ноге тадашњу Југославију, али и друге земље, које су помагале у обнови овог града. Нову зграду Гимназије поклонио је Бањалуци град Сарајево, ОШ "Георги Стојков Раковски" бугарски народ, због чега је школа и прозвана Бугарска школа, док је школа у Слатини названа "Холандија", јер је холандска влада донирала средства.

Новогодишња реприза

Таман када су се становници ослободили страха и колико-толико стали на ноге, 31. децембра, током припрема за прославу Нове године, тло је поново подрхтало. Земљотрес јачине 6,5 степени био је довољно јак да поново пољуља повјерење, створивши хиљаде бескућника. Неке још употребљиве зграде и дјелимично поправљени објекти оштећени су и постали опасни за становање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана