Пријављено 202 дјеце за полазак у вртиће од понедјељка

Срна
Пријављено 202 дјеце за полазак у вртиће од понедјељка

БАЊАЛУКА - У бањалучке вртиће, које обухвата Центар за предшколско васпитање и образовање, требало би од понедјељка, 11. маја, да крене 202 дјеце, колико их је пријављено приликом анкетирања родитеља, изјавила је Срни директор овог центра Јелена Куртиновић.

Куртиновићева је истакла да ће дјеца бити распоређена у осам објеката, који имају велике собе и дворишта, те да ће најкасније сутра на сајту Центра бити објављена информација у које вртиће треба довести дјецу.

“Препорука Института за јавно здравство је да у групама буде по десеторо дјеце. Водићемо рачуна о дезинфекцији простора, играчака и радних површина. Васпитачи су обавезни да носе заштитне маске и рукавице, дјеца нису, али се препоручује физичка дистанца онолико колико буде изводљиво у вртићу”, навела је Куртиновићева.

Она је нагласила да ће бити вршена тријажа над дјецом приликом преузимања од родитеља на улазу у вртић и уколико дијете или неко из чланова домаћинства буде имало било какве респираторне сметње, дијете неће моћи ући у вртић.

“У сваком објекту ћемо организовати собу за изолацију дјеце гдје ћемо смјестити дијете уколико му буде повишена тјелесна температура или примијетимо неки од симптома, те ће бити позвани родитељи и надлежне службе”, истакла је Куртиновићева.

Она је напоменула да је веома мало заинтересованих за упис дјеце у вртиће, а с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију Центар не може ни да прима дјецу која нису већ била корисници.

“Дијете у оваквим условима не би прошло нормалан тип адаптације. Дијете се први пут сусреће са васпитачем које у овом моменту носи маску. И дјеци којима су васпитачи и начин боравка у вртићима познати биће тешко привикнути се на лице са маском, али схватамо да је то дио њихове свакодневнице тако да узимајући то у обзир неће бити проблема”, рекла је Куртиновићева.

Центар за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци обухвата укупно 2.400 дјеце.

У Бањалуци је одлука о затварању вртића и организовању донесена 13. марта на основу ограничења које је усвојио градски Штаб за ванредне ситуације у оквиру превентивних мјера на сузбијању ширења вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана