Пријава пијетлу због гласног кукурикања

Илијана Божић
Пријава пијетлу због гласног кукурикања

Комунални полицајци током прошле године извршили су 526 контрола у случајевима непоштовања правила кућног реда у стамбеним зградама, док су до сада у 2020. години обављене 24 контроле.

 

 

 

Како су “Гласу Српске” рекли из Одјељења за комуналне послове, Бањалучани најчешће пријављују буку, пуштање гласне музике и радове за вријеме кућног одмора.

- Веома често нам пристижу жалбе на станаре који држе кућне љубимце у стамбеним зградама супротно одлуци о кућном реду. Најчешће грађани пријављују лавеж паса из сусједног стана - казали су из одјељења.

Додали су да комунална полиција поступа у складу са одлуком о кућном реду из 2016. године.

- Према тим прописима, вријеме предвиђено за дневни одмор је од 14.30 до 17.30 часова, а за ноћни од 22 до шест часова ујутро у зимском периоду. Љети је то мало другачије, па је ноћни одмор од 23 до пет часова ујутро - рекли су из одјељења.

На њихову адресу понекад долазе и прилично чудне жалбе.

- Тако је, на примјер, забиљежена пријава узнемиреног становника Старчевице који је пријавио да га ујутро буди кукурикање пијетла. С обзиром на то да се ради о индивидуалним стамбеним објектима, те да је на тој локацији било забрањено држање домаћих животиња, власнику домаћинства је у складу са одлуком о комуналном реду наложено уклањање животиње - истакли су из одјељења.

Један Бањалучанин, који није желио да му наводимо име, казао је да је његов комшија пријавио лисицу која му је долазила у двориште у потрази за храном.

- Покушавао је на разне начине да се избори са непозваним гостом, али безуспјешно, тако да му није преостало ништа друго него да тужи лисицу. Најзанимљивије је што је на пријави написао да нема другог излаза јер се животиња не боји ни њега, ни његове жене - рекао је овај Бањалучанин.

Ипак, један од необичнијих захтјева инспекцији послао је Бањалучанин који је тражио дозволу да у дворишту сије индијску конопљу како би њене сјеменке користио као храну за своје канаринце.

 

КАЗНЕ

Из Одјељења за комуналне послове су истакли да према одлуци о кућном реду у стамбеним зградама казне за физичка лица износе од 100 до 600 КМ, а за правна од 500 до 5.000 КМ. 

- За лица из заједнице етажних власника, казне се крећу од 500 до 5.000 КМ, а уколико се ради о предузетницима, износ је од 200 до 1.000 КМ - саопштили су из одјељења. Према одлуци о комуналном реду казне се крећу од 100 до 1.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана