Пријатељске везе са Бугарском његују већ пет деценија

Александар Стојановић
Пријатељске везе са Бугарском његују већ пет деценија

Наша обавеза је да памтимо оно што су добри људи урадили, а свакако оно што је урадила Бугарска, у вријеме када нам је требала помоћ, јесте нешто што генерацијама живи у Бањалуци.

Казала је ово предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић на обиљежавању Националног дана Бугарске у бањалучкој Основној школи “Георги Стојков Раковски”.

Ученици ове школе су, већ традиционално, организовали богат културно-умјетнички програм у знак захвалности Републици Бугарској која је након земљотреса 1969. изградила ову школу. Пријатељске везе датирају већ пет деценија. Цвијановићева је изјавила да Српска и Бугарска имају добру сарадњу и разумијевање, што се огледа и у традиционалном обиљежавању овог дана у школи.

- Ово је доказ отворености Бањалуке за све који желе да сарађују, а таквих је доста. Добро политичко разумијевање, какво имају Српска и Бугарска, али и јачање културних веза претпоставка је за економску сарадњу - рекла је Цвијановићева.

Обиљежавању овог празника присуствовала је амбасадорка Бугарске у БиХ Августина Цветкова Карабашева, која нагласила да је традиција да дјеца у Основној школи “Георги Стојков Раковски” обиљежавају Национални дан Бугарске.

- Захвална сам предсједнику Републике Српске што је овдје са нама. Славимо и Дан Материца, који је симбол здравља и среће - рекла је Карабашева.

Директор ОШ “Георги Стојков Раковски” Душан Мишљеновић казао је да ће у овој школи, коју похађа 1.005 ученика, ова седмица бити посвећена култури, историји и књижевности Бугарске.

- Овај празник обиљежавамо годинама, јер су нашу школу саградили 1972. године народ и влада Бугарске, на чему смо им захвални. Значајно је што имамо успјешну вишегодишњу сарадњу са Амбасадом Бугарске и школом “Георги Стојков Раковски” у Софији - навео је Мишљеновић.

Реконструкција

Реконструкцијом крова прије двије године ученицима школе “Георги Стојков Раковски” обезбијеђени су знатно бољи услови за рад, а и у ове радове Бугарска је уложила 40.000 КМ.

Том приликом ову школу посјетила је замјеник министра спољних послова Бугарске Емилија Кралева, која је истакла да ће Бугарска увијек помагати ученике и управу школе, али и пројекте у Републици Српској и Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана