Приходи од паркирања већи за 30 одсто

Маја Станојевић
Приходи од паркирања већи за 30 одсто

БАЊАЛУКА - Приходи од паркирања током првих пет мјесеци ове године већи су за око 400.000 марака или за око 30 одсто у односу на исти период прошле године.

Казали су ово “Гласу Српске” из Градске управе и додали да се од наплате паркирања у 2020. години у градску касу слило око 1,3 милиона КМ.

- По истом основу, у истом периоду ове године наплаћено је око 1,7 милиона марака - рекли су из Градске управе.

Навели су да је од тог износа путем аутомата наплаћено око 36 одсто, путем СМС-а око 39 одсто, а преостали дио прихода остварен је махом продајом претплатних карата.

Истичу да је у првих пет мјесеци ове године “паук” служба премјестила 727 возила.

- Током 2020. године премјештено је 1.356 аутомобила - казали су из Градске управе.

У просјеку, “паук” служба дневно изврши пет интервенција премјештања возила.

- Највише интервенција забиљежено је у центру града, и то у улицама Јована Дучића, Светозара Марковића и Симе Матавуља - казали су из Градске управе и додали да су у току активности на премјештању “паук” службе са локације на Раковачким барама у центар града.

Однедавно је укинута мјера закључавања возила, али у Градској управи кажу да немају још податке о томе колико је прихода остварено по том основу.

Ове године уведени су и “хумани паркинзи”, а најављено је да ће сав новац од ове услуге биће уплаћен социјално угроженим суграђанима.

- У мају ове године наплаћено је 991 КМ за паркирање аутомобила у хуманитарну сврху. Тај, први приход од “хуманих” паркинга намијењен је за градњу куће породици Тубоњић - навели су из Градске управе.

Додали су да се ова посебно означена паркинг мјеста налазе на локацијама испред Градске управе, на тзв. “Крашовом” паркингу, код зграде Радио-телевизије Републике Српске, код Градског стадиона, те на паркингу преко пута Академије наука и умјетности Републике Српске.

“Хумани” паркинг

На више градских паркиралишта симболом срца означено је десет “хуманих” паркинг мјеста, а грађани, плаћањем паркинга на овим локацијама, новац донирају у хуманитарне сврхе.

- Час паркирања наплаћује се једну КМ на број 0835124, а сав приход од наплате посебно означених мјеста на градским паркиралиштима биће преусмјерен у хуманитарне сврхе - навели су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана