При крају изградња Бањско-рекреативног центра “Шехер”

Јасмина Салопек
При крају изградња Бањско-рекреативног центра “Шехер”

БАЊАЛУКА - Чари Бањско-рекреативног центра “Шехер” у Српским топлицама први посјетиоци требало би да осјете већ крајем прољећа, што ће обогатити туристичку слику града.

Из Института за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију “Др Мирослав Зотовић”, који гради ову велељепну бању, рекли су за “Глас Српске” да ће цјеновник услуга бити усклађен са цјеновницима других здравствених установа у регији, које пружају исти ниво квалитета. Осим уз љекарску упутницу, грађани који буду имали потребу за лијечењем, али и одмором у овој установи, услугу ће моћи платити.

Из института су истакли да је у току завршна фаза радова.

- Ријеч је о активностима на самом објекту, као и поступцима јавних набавки намјештаја, медицинске и немедицинске опреме - рекли су из института.

Мјештанка Милица Топић, која живи у бањалучком насељу Обилићево, рекла је за “Глас” да је дугогодишњи корисник услуга које нуди Институт “Др Мирослав Зотовић” и да ће јој бити много лакше када буде отворен Бањско-рекреативни центар на само неколико километара од њене куће.

- Посљедњих година суочавам се са боловима у кичми, што је учинило живот мало тежим. Због тога скоро свакодневно идем у Траписте на вјежбе које ми помажу, али рута коју морам прећи, како бих дошла, одузима ми много времена - рекла је Топићева.

Она је истакла да ју је веома обрадовала вијест када је чула да ће Бањско-рекреативни центар ускоро бити отворен у насељу Српске топлице.

- Институт “Др Мирослав Зотовић” пружа сјајне медицинске услуге, али како је удаљенији од мог дома, путовање до тамо за мене је напорно, посебно јер имам проблема са кичмом и не могу дуго да сједим или ходам. Пресрећна само што ћу сада услуге моћи добити у насељу Српске топлице које је много ближе мојој кући - рекла је она.

Додала је да је најзначајније то што ће чешће одлазити на вјежбе.

- Ова промјена ће нам значити много и радујем се сваком кораку ка бољем здрављу који ћу сада моћи предузети на лакши начин - навела је Топићева.

Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију “Др Мирослав Зотовић” је 2019. године почео са реализацијом пројекта Бањско-рекреативни центар “Шехер” у жељи да модернизује и поново стави у функцију један од најпрепознатљивијих амбијената Бањалуке. Очекује се да ће захваљујући бањи у Српским топлицама бити проширена туристичка понуда града и да ће привући посебну групу посјетилаца. На само пар корака од бање налази се купалиште, плажа Врућица на ријеци Врбас, која је уређена у јулу прошле године, а очаравајућим изгледом надмашила је сва очекивања. 

Специјалиста за физикалну медицину Сандра Тривиновић тада је истакла да се у овом дијелу налази пет извора воде са температуром од 25 до 30 степени.

- Љековитост ових вода користили су стари Римљани, а ријеч је о земноалкалној сулфатној води која помаже пацијентима са реуматолошким тегобама - казала је Тривиновић.

Историја

Кориштење воде бање “Шехер” има дугу традицију и носи велики потенцијал у контексту здравственог туризма и програма промоције здравља.

Први трагови о термалним водама на овом подручју назиру се записима старих Римљана, а у многим путописима, који датирају из 17. и 18. вијека, помињу се и термална купатила изграђена у непосредној близини ријеке Врбас у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана