Превозници у Бањалуци не желе да смање цијену карте

Сања Амиџић фото: Г. Шурлан
Превозници у Бањалуци не желе да смање цијену карте

Бањалука - Аутопревозници не подржавају иницијативу града за смањење цијене карата у јавном градском и приградском превозу.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да су имали састанак са аутопревозницима на ту тему те да разговори још нису завршени.

- Како сада ствари стоје, превозници нису расположени да снизе цијену карте. Ми не можемо сами донијети одлуку о смањењу цијене аутобуских карата без сагласности превозника - објаснио је Новаковић. Додао је да су градске власти спремне да прихвате сваки приједлог превозника који иде у правцу смањења цијене карата.

Предсједник Удружења возача и аутомеханичара градског и приградског превоза Драшко Талијан рекао је да, ако би остала ова цијена горива, превозници би обавезно требало да спусте цијене карата на ниво из 2008. године.

- Градске власти треба да поведу више рачуна и о субвенционисању превозника како би они могли повећати плате возачима које су тренутно јако ниске - казао је Талијан.

Додао је да су протеклих година цијене горива биле превисоке, али да превозници нису повећавали цијене карата.

Извршни директор "Аутопревоза" Дејан Мијић рекао је да ово појефтињење горива није веће него у периоду када је цијена аутобуских карата формирана, тако да не види разлог за било какво смањење.

- И са овом цијеном карата потребне су нам субвенције које смо недавно тражили од града. Ако карте појефтине, не видим могућност опстанка - рекао је Мијић. Додао је да је гориво само један од фактора за појефтињење аутобуских карата.

Путници јавног градског и приградског превоза сагласни су да би цијене карата требало да буду јефтиније.

- Прије неколико година мјесечну карту за пету зону плаћала сам око 45 марака, а сада је она скоро 60 КМ - казала је средњошколка Милијана Орозовић. Она је додала да је цијена појединачне карте за превоз од 1,6 КМ висока.

Контроле

За првих шест мјесеци ове године Одјељење за инспекцијске послове извршило је 315 контрола у јавном линијском превозу и 82 контроле у ванлинијском превозу лица.

- Од поменутог броја контрола у јавном линијском превозу у 23 контроле утврђене су неправилности, док је у ванлинијском превозу утврђено девет неправилности - наведено је у информацији о јавном превозу, коју је усвојио градски парламент.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана