Превозници нуде снижење карте на 1,4 КМ

Данијела Стоканић
Превозници нуде снижење карте на 1,4 КМ

Бањалука - Цијена карте у градском и приградском саобраћају са 1,6 може бити смањена максимално на 1,4 КМ а не на 1,3 колико је тражила градска управа.

То је коначан став превозника, који је јуче достављен градским властима.

Превозници истичу да би, с обзиром на знатно појефтињење горива, нека реална цијена карте била 1,5 КМ, међутим, град је тај приједлог у петак одбио, инсистирајући да то буде 1,3 КМ. Такође, превозници су од града затражили да ово појефтињење прате и остала комунална предузећа, као и таксе.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић истиче да у приједлогу стоји и да, поред цијена карте за аутобусе градског саобраћаја, за 20 фенинга појефтине и појединачне карте за приградски превоз.

- Овим појефтињењем идемо на штету предузећа, коју ћемо морати компензовати резањем додатних трошкова. Поред тога, ово све ће утицати на стандард свих запослених у предузећу. Постоји могућност смањења плата нашим радницима - рекао је Мијић.

Додао је да ће с овим смањењем цијена карата имати већи губитак него што ће бити уштеде.

- Изјава појединаца из Градске управе да је учешће горива у нашим трошковима 80 одсто, смијешна. Надамо се да ће град утицати и на сва остала комунална предузећа да смање цијене својих услуга, али и појефтинити таксе које они прописују - рекао је Мијић.

Према ријечима власника предузећа "Павловић турс" Раденка Павловића и цијена појединачне карте од 1,4 КМ за многе превознике ће бити катастрофална.

- Неприхватањем нашег приједлога у вези са цијеном карте и раскидањем уговор са нама на стотине запослених би остало без посла, јер су у питању предузећа која се баве само градским превозом - рекао је Павловић.

У Градској управи истичу да ће размотрити став превозника. До закључења овог броја "Гласа Српске" разматрање одлуке није завршено.

- Цијене комуналних услуга са превозом немају везе и неће бити кориговане - кратко су проучили у Градској управи.

С друге стране, надлежни у комуналним предузећима и не помишљају о појефтињењу својих услуга.

- Раније анализе су показале да цијене наших услуга треба да буду повећане за 40 одсто, али од града смо добили одобрење да то буде само 20 одсто. Разлог томе је то што је цијена депоновања поскупјела за више од 40 одсто - рекао је директор "Чистоће" Александар Бајић.

Мјесечне карте

О смањењу цијене мјесечних карта превозници и не размишљају, јер, како кажу, оне не могу бити јефтиније.

- Простора за смањење цијене мјесечних карата апсолутно нема. Кад само кренемо од пензионерске мјесечне карте за превоз која износи 13 марка. Она је и овако субвенционисана и више него што треба - сматрају превозници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана